Reiskosten: wat kost een reis door Colombia?

Colombia is een droombestemming voor wie houdt van paradijselijke stranden, groene jungle, gezellige steden en een beetje avontuur. Alsof dat nog niet genoeg is, is het ook de place to be voor wie reist met een beperkt budget. Je duurste aankoop wordt waarschijnlijk je vliegticket van en naar Zuid-Amerika, eenmaal aangekomen is het dan vooral puur genieten! Je eet er je buikje rond voor enkele euro’s en na een avondje uit hoef je niet zenuwachtig de schade op je bankrekening te checken. Bovendien slaap je er in prachtige ho(s)tels zonder dat je daarvoor een arm en een been kwijt bent. Hieronder lees je op welke reiskosten je moet rekenen voor een reis naar Colombia!

Vliegticket

Vliegen naar Zuid-Amerika is helaas niet goedkoop. Je duurste uitgave tijdens je reis naar Colombia is dan ook je vliegticket. Wij vlogen vanuit Los Angeles naar Bogota en telden daar slechts €241,37 per persoon voor neer, maar wie vanuit België reist rekent best op minimum €500 voor een enkele vlucht naar Bogota. Wie onze reisroute door Colombia volgt vliegt opnieuw huiswaarts vanuit Cartagena en daar tel je minimum zo’n €600 voor neer. Pijnlijk, maar gelukkig is de rest van Colombia wél aangenaam voor de portemonnee!

Voor een heenvlucht vanuit Brussel naar Bogota en een terugvlucht vanuit Cartagena reken je best op minimum €1100 .

Overnachtingen

Een overnachting kost je voor hetzelfde comfort net iets meer dan bijvoorbeeld in Thailand of Cambodja, maar een mooi ho(s)tel in Colombia is gelukkig nog steeds erg betaalbaar. Op een rondreis van 25 dagen telden we €897,80 neer voor overnachtingen. In de grote steden kozen we steevast voor een propere ho(s)telkamer in een veilig buurt. Daarnaast sliepen we zowel in hangmatten in openlucht als in gedeelde slaapzalen in hostels of in leuke hutjes op het strand. Gevarieerd is het dus zeker en vast! Ook mooi meegenomen: een overnachting in Colombia is zo goed als altijd inclusief (een heerlijk!) ontbijt, mét fantastische Colombiaanse koffie!

In totaal gaven we €897,80 uit aan overnachtingen, wat neerkomt op €18 per persoon per nacht.

Eten en drinken

In Colombia zal je absoluut niet met honger naar bed gaan, onmogelijk! De porties zijn er meer dan rijkelijk en de lokale keuken is gevarieerd en vooral heel erg lekker! Gezien onze overnachtingen vaak inclusief ontbijt waren slaan onderstaande kosten vooral op lunch, diner, drankjes en snacks. In totaal gaven we €610,59 uit aan eten en drinken, maar wie enkel in de goedkopere restaurants eet, weinig of geen alcohol drinkt en/of zich vooral overgeeft aan het heerlijke streetfood kan het zeker nog een stuk goedkoper houden.

 • Een gerecht in een goedkoop restaurant: 15.000 – 25.000 COP (€3,50 – €5,80)
 • Een gerecht in een duurder restaurant: 30.000 COP – 45.000 COP (€7 – €10,5)
 • Streetfood: 4000 COP – 15.000 COP (€0,90 – €3,50)
 • Een biertje: 7000 COP (€1,60)
 • Een verse limonade: 6000 COP (€1,40)
 • Een cola: 4000 COP (€0,90)

We spendeerden €610,59 aan eten en drinken, ofwel zo’n €12,21 per persoon per dag. 

Transportkosten

De afstanden in Colombia zijn groot (Colombia is maar liefst 37x groter dan België), dus wie een flink stuk van het land wil zien zal sowieso enkel uren op de bus of het vliegtuig slijten. Wij namen maar liefst 10 bussen, één binnenlandse vlucht, 9 ubers, 1 taxi, drie tuktuks, heel wat metro’s, 4 kabelliften, 6 openlucht-roltrappen, een jeep en één minivan. In totaal kostte ons dat €336,54.

 • Bus van Bogotá naar Armenia: €16 per persoon
 • Bus van Armenia naar Salento: €1,35 per persoon
 • Bus van Salento naar Medellín: €15 per persoon
 • Retour van Medellín naar Guatape: €9 per persoon
 • Bus van Santa Marta naar Palomino: €3 per persoon
 • Bus van Palomino naar Tayrona: €1,50 per persoon
 • Bus van Tayrona naar Santa Marta: €1,50 per persoon
 • Minibus van Santa Marta naar Cartagena: €14 per persoon
 • Vlucht van Medellin naar Santa Marta, inclusief bagage: €70 per persoon 
 • Metro in Medellín: €0,70 per rit
 • Een Uber-rit van het stadscentrum naar de luchthaven: €6 à €10 per rit (twee personen)

In totaal gaven we €336,54 uit aan transportkosten, dit komt neer op €168,27 per persoon.

Activiteiten

Colombia kent tal van leuke activiteiten en hoewel we het graag goedkoop houden, zou het zonde zijn om er hier niet van te profiteren! Je kan je reis door Colombia natuurlijk zo duur of goedkoop maken als je zelf wil, maar onderstaande activiteiten zijn volgens ons onmisbaar tijdens je avontuur:

 • Foodtour Bogotá: €10 per persoon
 • Kabelbaan Monserrate: €5 per persoon
 • Valle de Cocora: €5 per persoon
 • Koffietour: €6 per persoon
 • El Castillo, Medellín: €2,85 per persoon
 • Voetbalmatch: €40 per persoon
 • El Peñol, Guatape: €5 per persoon
 • Tour door Comuna 13: €10 per persoon
 • Tayrona National Park: €17 per persoon
 • Tubing in Palomino: €14 per persoon 

We spendeerden €166,60 aan activiteiten en dus €83,30 per persoon.

Overige kosten

Een reis komt zo goed als altijd met extra of onverwachte kosten. Zo betaalden we €15 voor een simkaart op de luchthaven en €8 voor diezelfde simkaart in de stad. Omdat we op wereldreis waren moesten we ook af en toe onze was doen, waarvoor we €17 neerlegden. Colombia kent heel wat getalenteerde straatartiesten, waarvoor we met heel veel plezier zo’n €8 uitgaven. Daarnaast gaven we bijvoorbeeld ook wat extra uit aan een bezoekje aan de apotheek, wat nieuwe kleren en toiletbezoeken. Een land verlaten zonder souvenirs is natuurlijk onmogelijk en we spendeerden maar al te graag wat van onze laatste munten aan koffie, onze verplichte patch en een voetbaltruitje.

Wat waren nu onze totale reiskosten voor een reis door Colombia? We spendeerden in totaal €2145,90 voor een reis van 25 dagen. Dit komt neer op €42,92 per persoon per dag, exclusief vliegticket. Hoewel dit niet het goedkoopste land is dat we al bezochten, is het zeker een budgetvriendelijke bestemming voor wie een machtig avontuur wil zonder daar zijn volledige spaarboekje voor aan te spreken.

Cartagena: de mooiste stad in Colombia.

Cartagena: de mooiste stad in Colombia.

De ultieme reisroute voor een reis door Colombia.

De ultieme reisroute voor een reis door Colombia.

9 dingen die je moet weten voor je naar Colombia reist.

9 dingen die je moet weten voor je naar Colombia reist.

1,2 of 3 dagen in Tayrona National Park.

1,2 of 3 dagen in Tayrona National Park.

Palomino: de ideale relax-bestemming.

Palomino: de ideale relax-bestemming.

6 leuke dingen die je niet mag missen in Medellin.

6 leuke dingen die je niet mag missen in Medellin.

Een reisgids voor Guatape, Colombia.

Een reisgids voor Guatape, Colombia.

Salento: hiken door Valle de Cocora.

Salento: hiken door Valle de Cocora.

5 leuke dingen om te doen in Bogota.

5 leuke dingen om te doen in Bogota.

Geef een reactie