9 dingen die je moet weten voor je naar Colombia reist.

Colombia wint in recordtempo aan populariteit en werd verrassend snel een nieuwe favoriet onder Belgische backpackers. Met zijn bruisende steden, ondoordringbare jungle, paradijselijke stranden en heerlijke lokale keuken is het de ideale bestemming voor een eerste kennismaking met Zuid-Amerika. Een verre exotische reis brengt altijd een aantal vragen met zich mee, dus sommen we hieronder 9 dingen die je moet weten voor je naar Colombia reist voor je op!

Is Colombia veilig?

Colombia heeft door zijn woelige geschiedenis een niet al te beste reputatie opgebouwd. Wie naar Colombia reist krijgt al snel de vraag ‘Is dat wel veilig?’ voor de voeten geworpen. Gelukkig liet Colombia het afgelopen decennium de onveilige straten, drugskartels en rebellengroeperingen achter zich en is het de dag van vandaag vooral een heerlijk land om door te reizen! Natuurlijk moet je in de grote steden – zoals overal ter wereld – altijd een oogje in het zeil houden, maar wanneer je je gezond verstand gebruikt kan je zonder zorgen alles wat Colombia te bieden heeft ontdekken!

Colombia kent een populair gezegde ‘No dar Papaya’, wat letterlijk vertaalt naar ‘geef geen papaya’. Dit heeft natuurlijk niets met fruit te maken, maar betekent vooral dat je niemand de kans mag geven om van je te profiteren. Draag geen dure juwelen, laat niet duidelijk zien hoeveel cash je bij je hebt, stop je camera weg na het nemen van een foto, ga in het donker niet in je eentje over straat en zorg dat je hotel in een veilige wijk ligt. Welke wijken dat zijn kan je lezen in onze blogartikelen over Bogotá, Medellín en Cartagena.

Welke vaccinaties heb ik nodig voor Colombia?

Het is sterk aanbevolen om je te vaccineren tegen gele koorts en in theorie zelfs verplicht voor wie Tayrona National Park bezoekt, al vroegen ze hier niet naar ons vaccinatieboekje. Zo’n vaccin kan je enkel krijgen bij een erkende reiskliniek en zet je minstens 10 dagen voor vertrek. Daarnaast is ook een hepatitis-A-, TDK-, polio en mazelen-bof-rubella-vaccinatie aanbevolen voor de meeste reizigers. Tenslotte bespreek je best even op voorhand met je dokter of een vaccinatie tegen buiktyfus, rabiës (hondsdolheid), hepatitis-B, griep en pneumokokken aangeraden is.

In Bogotá, Medellín en Cartagena is er geen malariarisico en ook aan de kustgebieden die we in onze reisroute opnemen zijn malariatabletten niet nodig. Als je afwijkt van deze toeristische bestemmingen of naar het Amazonegebied afzakt bespreek dan voor de zekerheid altijd op voorhand even je reisroute met je huisdokter indien je 100% zeker wil zijn.

Welke valuta gebruiken ze in Colombia?

In Colombia betaal je met de Colombiaanse Peso en zoals de meeste landen in Zuid-Amerika is cash hier koning. Zorg dus altijd dat je genoeg cash op zak hebt, zeker wanneer je naar Palomino of Tayrona doorreist, want hier zijn geen bankautomaten te vinden. Bij de meeste banken betaal je extra kosten om geld af te halen, maar bij Davivienda of Colpatria was geld afhalen volledig gratis (alle kleine beetjes helpen ;-))! Vaak kun je slechts een beperkt bedrag afhalen (bv. 300.000 of 400.000 COP – 70 à 90 euro), maar meestal kan je dat bedrag meerdere malen na elkaar opnemen. 

/ Moet ik fooi geven in Colombia? In Colombia is fooi niet verplicht, maar het is gebruikelijk om 10% fooi te geven wanneer je tevreden bent van de service. De serveerder/serveerster zal bij het afgeven van de rekening vragen of je 10% wil tippen.

Kan ik een simkaart kopen?

Wij kopen altijd een lokale simkaart op reis zodat we steeds onze route of handige informatie kunnen opzoeken wanneer we niet in ons hotel zijn. In Colombia kan je gemakkelijk een simkaart kopen van Claro waar je zeker meer dan genoeg data krijgt om een maand lang te reizen. Meestal heb je in je accommodatie ook WIFI waardoor je niet steeds beroep doet op je mobiel internet. Voor een simkaart met 11GB betaalden wij 8,30 euro aan een kraampje in de stad. Je kan ook altijd een simkaart aankopen op de luchthaven, maar dan ben je voor hetzelfde aantal GB zo’n 15,5 euro kwijt.

Vriendelijke locals

Wij waren vooral onder de indruk van de vriendelijkheid en gastvrijheid van de Colombiaanse bevolking. In eerste instantie waren we wat terughoudender wanneer iemand ons probeerde te helpen, want in heel wat landen verwacht men dan vaak een bepaald bedrag in ruil. In Colombia is dat helemaal niet het geval en daar moesten we zelfs weer even aan wennen!  De lokale bevolking is enorm blij met het groeiende toerisme en wil reizigers een aangename ervaring geven om zo het land een betere reputatie te geven. Wees dus zeker niet bang om hulp te vragen of  te aanvaarden!

Engels of Spaans?

Reizen door Zuid-Amerika is op vlak van taal een iets grotere uitdaging dan in andere delen van de wereld. De bevolking spreekt er zo goed als geen enkel woord Engels, tijdens je reis zal ‘t dus praktisch altijd in het Spaans te doen zijn. Geen paniek! De bevolking is meer dan gemotiveerd om alles met handen en voeten uit te leggen. Je kan de taal ook altijd downloaden via Google Translate op je GSM en je vrije tijd besteden aan enkele lessen op Duolingo. Ook lokale (spoed)cursussen Spaans voor toeristen zijn erg populair en worden vaak in hostels georganiseerd. Wees gerust, ‘¡Dos cervezas, por favor!’ ken je al, en tegen het einde van je reis spreek je waarschijnlijk al een aardig woordje Spaans. ¡Bueno!

Om je op weg te helpen geven we hieronder enkele handige Spaanse woorden mee:

  • Hallo – Hola.
  • Goeiedag – Buenos días.
  • Goeiemiddag – Buenas tardes.
  • Goeieavond – Buenas noches.
  • Danku – Gracias.
  • Alsjeblieft – Por favor.
  • Graag gedaan – Gusto/gusta.
  • Ik – Yo.
  • Met/zonder – Con/sin.
  • Hoeveel kost het? – ¿Cuánto cuesta?

Kan je Uber gebruiken in Colombia?

In Bogotá, Medellín en Cartagena kan je zonder problemen gebruik maken van Uber. Technisch gezien zijn ‘ride share’-apps als Uber en het lokale Cabify illegaal in Colombia, maar dat weerhoudt niemand ervan om de app toch te gebruiken. Chauffeurs zullen je waarschijnlijk wel vragen om vooraan plaats te nemen zodat het lijkt alsof ze een vriend vervoeren. Wij maakten ook gebruik van Uber om van en naar de luchthaven te rijden en ook dat ging prima. In Santa Marta is Uber niet aanwezig, maar hier kan je vaak de bus nemen en zijn ook de officiële gele taxi’s niet al te duur!

De lokale keuken

De Colombiaanse keuken heeft ons aangenaam verrast! Er zijn tientallen lokale gerechten om uit te kiezen en Colombia kent maar liefst meer dan 400 fruitsoorten! Enkele gerechten die je zeker niet mag missen:

  • Ajiaco: Bogotá’s ‘signature dish’, een heerlijke soep met maïs, drie soorten aardappel en kip. 
  • Bandeja Paisa: eigenlijk een gerecht uit de regio van Medellín, maar ondertussen overal in Colombia populair. Een enorme schaal met rijst, gehakt, rode bonen, chorizo, arepa (Colombiaans broodje), ei, chicharron (gebakken varkenshuid), bloedworst, bakbanaan en avocado. Voor wie grote honger heeft! 
  • Lulada: een traditionele drank uit het westen van Colombia, waarbij het fruit (lulo) handmatig wordt geplet en vervolgens wordt gemengd met gecondenseerde melk, gemalen ijsblokjes en limoensap. 
  • Chocolate Santafereño of Chocolate y Queso: chocolademelk met kaas, must try!
  • Tamales: een bananenblad gevuld met maisdeeg, kip, varkensvlees en erwten. Soms voegt men ook rijst, wortel of andere groenten toe. Een stevig ontbijt!
  • Empanadas: populair in heel Zuid-Amerika, een gefrituurde snack met kip of rundsvlees.
  • Fruit(sap): Colombia kent meer dan 400 soorten fruit en de fruitsappen zijn dan ook geweldig. Proef lulo, guava, guanabana en nog heel wat meer!
  • Fritanga: een ‘bar favorite’ om met vrienden te delen op café, een mandje met gebakken aardappelen, verschillende soorten worst en bakbanaan.
  • Koffie: Colombia blijkt dan toch het legendarische El Dorado, maar dan van het ‘zwarte goud’! Als derde grootste producent van koffie maakt Colombia wat het onderdoet aan kwantiteit op Brazilië en Vietnam ruimschoots goed met kwaliteit! Kleinschalige productie door duizenden boerenfamilies die uitsluitend met de hand arabica koffie telen zorgt voor een overweldigende smaaksensatie! Al wordt de beste koffie helaas voorbehouden voor de export.
  • Arepa: Alomtegenwoordig, al snappen we niet volledig waarom. Arepas zijn droge maisbroodjes die je bij elk gerecht ziet verschijnen. Op zichzelf niet zo speciaal, maar gevuld (arepas releños) wel een ideale goedkope ‘late night’ snack. 
  • Patacones: Ook aan deze Colombiaanse klassieker kan je onmogelijk ontsnappen. De geplette en gefrituurde schijfjes bakbanaan komen bij elk mogelijk gerecht op de proppen!
  • Chicha: een gefermenteerde drank op basis van maïs (of soms ook rijst of yucca). Zuur en licht alcoholisch, vooral de soorten gemengd met vruchtensap zijn erg lekker (zoals perzik, druiven, aardbeien,…). Indien je hier een fles van koopt, wacht dan niet te lang met het drinken ervan, want de fermentatie brengt een gas vrij waardoor de fles na verloop van tijd kan ontploffen. We spreken helaas uit ervaring.

Een kleine heads up voor wie geen fan is van koriander: de Colombianen zijn dat wel! De meest verrassende gerechten werden vaak afgewerkt met het beruchte kruid en er is bijna geen ontsnappen aan. Vraag dus vooraf even of er koriander (‘cilantro’) in je gerecht zit en of ze het eventueel kunnen vervangen door iets anders.

De afstanden zijn groot

Playa Brava

Colombia is gi-gan-tisch! Mispak je dus zeker niet aan de afstanden. Vaak zaten we minstens acht uur op de bus om van de ene plek naar de andere te reizen en we maakten zelfs gebruik van binnenlandse vluchten. Boek deze trouwens zeker op tijd, want hoe langer je wacht hoe hoger de prijs! Heb je slechts een paar dagen om Colombia te verkennen? Hou het dan bij één of twee plekken. Wil je onze volledige reisroute door Colombia afleggen, dan reken je best op minstens drie weken. Gelukkig zijn de bussen heel comfortabel en zie je zo heel wat van het mooie binnenland.

Colombia zit helaas nog steeds opgescheept met een negatieve reputatie. Zoals zo vaak zijn reputaties onterecht, dus kom vooral eens voor jezelf kijken hoeveel er van aan is!  Volgens ons is dit prachtige land de ideale bestemming voor wie van leuke steden en prachtige natuur houdt. Niet overtuigd? Misschien kunnen het lekkere eten, de verse fruitlimonades en de siëstas in de hangmat je wel overtuigen? Of de vele lachende gezichten en het salsadansen tot in de vroege uurtjes. Besneeuwde bergtoppen, dichte jungles en de beste palmstranden? Geef het een kans en je zal er gegarandeerd langer willen blijven!

Cartagena: de mooiste stad in Colombia.

Cartagena: de mooiste stad in Colombia.

Reiskosten: wat kost een reis door Colombia?

Reiskosten: wat kost een reis door Colombia?

De ultieme reisroute voor een reis door Colombia.

De ultieme reisroute voor een reis door Colombia.

1,2 of 3 dagen in Tayrona National Park.

1,2 of 3 dagen in Tayrona National Park.

Palomino: de ideale relax-bestemming.

Palomino: de ideale relax-bestemming.

6 leuke dingen die je niet mag missen in Medellin.

6 leuke dingen die je niet mag missen in Medellin.

Een reisgids voor Guatape, Colombia.

Een reisgids voor Guatape, Colombia.

Salento: hiken door Valle de Cocora.

Salento: hiken door Valle de Cocora.

5 leuke dingen om te doen in Bogota.

5 leuke dingen om te doen in Bogota.

Geef een reactie