6 leuke dingen die je niet mag missen in Medellin.

Medellin was voor ons één van de grootste verrassingen in Colombia en volgens ons één van de leukste steden ter wereld! De stad is doordrongen van het groen en de kleurrijke muurschilderingen zijn een streling voor het oog. Heel wat reizigers spenderen er meer tijd dan gepland en er valt meer dan genoeg te doen om je niet snel te vervelen. Bovendien heerst er het hele jaar door een tropisch klimaat, waardoor Medellin de toepasselijke bijnaam ‘La Primavera Eterna’, ofwel ‘De Eeuwige Lente’, kreeg. Hieronder geven we een handige reisgids mee voor je bezoek aan Medellin!

Waar is het veilig om te verblijven?

De populairste buurt in Medellin is zonder twijfel El Poblado. Hier wonen vooral heel wat expats, waardoor El Poblado onder de lokale bevolking ook wel bekend staat als de gringo-buurt. Hierdoor is alles er net een tikkeltje duurder, maar wij vonden het één van de gezelligste en mooiste plekken in de stad! Wie met een beperkt budget reist kan goedkopere accommodaties vinden in Laureles. Het is er wat minder toeristisch, maar nog steeds erg veilig! Let wel, Poblado is een luxueus eilandje in de stad, maar geen representatie van het échte leven in Medellin. Verlaat dus zeker deze toeristische bubbel om ook de andere stadsdelen te verkennen!

Hoe verplaats je je in Medellin?

In Medellin kan je zonder problemen gebruik maken van de app Uber. Technisch gezien zijn ‘ride share’-apps als Uber en het lokale Cabify illegaal in Colombia, maar dat weerhoudt niemand ervan om de app toch te gebruiken. Chauffeurs zullen je waarschijnlijk wel vragen om vooraan plaats te nemen zodat het lijkt alsof ze een vriend vervoeren. Wij maakten ook gebruik van Uber om van in het centrum naar het vliegveld te rijden en dat ging prima.

Naast Uber maakten wij vooral gebruik van de metro! Dit is de enige metro in Colombia en heel erg populair onder locals. Een ticketje kost je slechts 3000 COP (0,75 euro) en je kan zo goed als alle bezienswaardigheden gemakkelijk bereiken. Je koopt eenmalig een kaart voor 6000 COP (1,5 euro) en kan die daarna telkens herladen aan het loket of een automaat. Via Google Maps zie je gemakkelijk aan welke halte je moet uitstappen en alles gaat enorm vlot. Super simpel! Bovendien sluiten de vele kabelliften naar de hoger gelegen stadsdelen van Medellin steeds aan op de metrohaltes!

Wat valt er te doen in Medellin?

Comuna 13

Wat ooit de tweede gevaarlijkste plek ter wereld was, is nu één van de meest bruisende districten in Colombia! Muren vol graffiti, enthousiaste straatartiesten én de enige openbare roltrap in openlucht in heel Zuid-Amerika! Comuna 13 is tegenwoordig perfect veilig, maar we raden nog steeds aan om een gratis wandeltour met Zippy Tours te doen. Comuna 13 kent een erg bewogen geschiedenis en via zo’n wandeltour leer je heel wat bij over de regio. De tour wordt gegeven door lokale gidsen die zelf in de buurt wonen en ze geven je een kijkje in het leven in Comuna 13.  Super interessant!

Een leuk weetje: heel wat huizen in Medellin zijn niet geschilderd, want eenmaal geverfd worden de huizen door de overheid als ‘afgewerkt’ beschouwd waardoor de bewoner een hoger belastingtarief dient te betalen! In Comuna 13 vonden ze daar een originele oplossing voor, de huizen worden er namelijk massaal opgefleurd met graffiti!

El Castillo

Middenin de stad vind je een ietwat kitscherig gotisch kasteel dat pas in 1930 werd gebouwd in opdracht van een rijke Colombiaan. Vandaag de dag is het kasteel open voor het publiek en kan je er klassieke meubels, traditionele schilderijen en glaswerk bekijken. Volgens ons is het mooiste echter vooral de rustgevende tuin vol exotische planten, fonteinen, vogels en leguanen. In het weekend is de tuin bij locals populair om er lekker te picknicken!

Kostprijs tuin: 12.000 COP (€2,85) per persoon

Kostprijs kasteel & tuin: 18.000 COP (€4,30) per persoon

Jardin Botánico

Nood aan wat rust in de drukke metropool? Breng een ochtend door in de botanische tuinen van Medellin! Je vindt er maar liefst meer dan 4500 soorten bloemen en 139 verschillende vogelsoorten. De Jardín Botánico is 34 hectare groot en je verdwaalt er makkelijk tussen al het groen. Daarnaast kan je er gigantische leguanen en hordes schildpadden zien, de collectie cactussen bewonderen, en is er een vlindertuin met de kleurrijkste vlinders ter wereld!

Tijdens ons bezoek was er een boekenfestival gaande en de gezellige drukte in het park maakte de ervaring alleen maar fijner! De toegang tot Jardín Botánico is volledig gratis en je kan de tuinen gemakkelijk met de metro of Uber bereiken.

Ritje met de kabelbaan + Parque Arvi

Medellin kent heel wat sloppenwijken en tot enkele jaren geleden waren die allemaal in handen van linkse of rechts rebellengroeperingen, drugskartels of een combinatie daarvan. De sloppenwijken werden gebouwd op de bergen die Medellin omringen, en de toegang ertoe werd bewaakt door deze gewapende gangsters. Hierdoor dienden bewoners vaak te betalen om te mogen passeren.  De burgemeester van Medellin zocht hier een oplossing voor en besloot om meerdere kabelbanen over de sloppenwijken te bouwen. Zo konden bewoners uit de armere wijken gemakkelijk het stadscentrum bereiken zonder de criminelen te betalen.

De kabelrit van Acevedo naar Santa Domingo is prachtig en je krijgt op die manier een bijzonder overzicht over de stad. Daarnaast kan je er ook overstappen naar een andere kabelbaan die je naar Parque Arvi brengt. Dit is een groen park waar je uit maar liefst meer dan 50 verschillende wandelroutes kan kiezen. De kabelbaan is deel van de metro en je hoeft dan ook geen extra ticket aan te kopen om van de metro over te stappen op de kabelbaan. Enkel wie tot aan Parque Arvi wil rijden moet extra bijbetalen (Zo’n €7 heen en terug).

Let wel op: de kabelbaan tot aan Parque Arvi is gesloten op maandag (of op dinsdag wanneer maandag op een feestdag valt).

Een voetbalmatch

Eén van de leukste dingen om te doen in Medellin is het meepikken van een voetbalmatch! Medellin heeft twee voetbalploegen die actief zijn in de hoogste klasse, Atletico Nacional en Independiente Medellin. Zoek even op welke ploeg er speelt tijdens je bezoek aan de stad, vervolgens kan je je hier inschrijven om samen met locals de match bij te wonen. Je kan vermoedelijk ook zelf tickets kopen en naar het stadion gaan, maar de georganiseerde tours maken het allemaal wel een stukje makkelijker én leuker! Je komt namelijk al heel vroeg samen met een pak andere toeristen en een groepje die hard-supporters aan een café in de buurt van het stadion, waar je je kan uitdossen in het truitje van de ploeg, je gezicht wordt geschminkt, je enkele clubliederen aanleert, en vooral lekker opwarmt voor de belevenis met enkele shotjes van het populaire Aguardiente! Als het dan tijd is voor het potje voetbal kan je lekker meezingen, ook al spreek je geen woord Spaans, en kan het feest beginnen, want de Colombiaanse fans zijn stapelgek en zitten geen seconde stil! Absolute aanrader!

Guatape

Een populaire daguitstap vanuit Medellin is er eentje naar Guatape. Hier vind je de meest kleurrijke huizen en de sfeer is er heerlijk relaxt. Net buiten het dorpje vind je er ook de bekende rots La Piedra del Peñol vanwaar je een sensationeel uitzicht hebt over het water en de vele eilandjes. Vanuit Medellin sta je in zo’n twee uur in Guatape met de bus en we raden aan om er een minstens een nacht te overnachten om zo het meeste uit je bezoek te halen. Hoe je er komt en wat er zoal te doen is lees je in onze reisgids voor Guatape.

Ondanks zijn woelige geschiedenis is Medellin een waanzinnige bestemming in Colombia! Een bruisend en groen modern centrum, authentieke buurten op de bergflanken, fanatieke voetbalfans en het is er eeuwig lente. ¿ Por que no?

Cartagena: de mooiste stad in Colombia.

Cartagena: de mooiste stad in Colombia.

Reiskosten: wat kost een reis door Colombia?

Reiskosten: wat kost een reis door Colombia?

De ultieme reisroute voor een reis door Colombia.

De ultieme reisroute voor een reis door Colombia.

9 dingen die je moet weten voor je naar Colombia reist.

9 dingen die je moet weten voor je naar Colombia reist.

1,2 of 3 dagen in Tayrona National Park.

1,2 of 3 dagen in Tayrona National Park.

Palomino: de ideale relax-bestemming.

Palomino: de ideale relax-bestemming.

Een reisgids voor Guatape, Colombia.

Een reisgids voor Guatape, Colombia.

Salento: hiken door Valle de Cocora.

Salento: hiken door Valle de Cocora.

5 leuke dingen om te doen in Bogota.

5 leuke dingen om te doen in Bogota.

Geef een reactie