Salento: hiken door Valle de Cocora.

Diep verborgen in de Colombiaanse bergen tussen Bogotá en Medellin, op maar liefst 1900 meter hoogte, vind je het kleurrijke Salento. De busreis naar dit dorpje van amper 7000 zielen is erg lang en hobbelig. Toch ondernemen duizenden toeristen met plezier deze tocht voor één reden: de Valle de Cocora. In deze vallei vind je namelijk de hoogste palmbomen ter wereld, en die zijn best indrukwekkend! Voeg hier nog eens een enorm gezellig dorpje met vriendelijke mensen, koffieplantages én condors aan toe, en je krijgt een absolute must-visit! Hieronder lees je alles wat je moet weten over Salento en Valle de Cocora.

Hoe bereik je Salento?

De meeste reizigers bezoeken Salento vanuit Medellin of Bogotá. Je kan vanuit beide steden met de bus reizen en de bussen zijn best wel comfortabel. Je vindt er een tv-schermpje, toilet, usb-poort om je gsm op te laden en goede zetels. Dat laatste komt goed van pas want de staat van de wegen is niet altijd om over naar huis te schrijven. Al merk je wel dat er heel hard gewerkt wordt aan het wegennet in Colombia, dus misschien is de toestand bij het lezen van dit artikel alweer een pak beter!

Van Bogota naar Salento: In Bogota neem je een Uber naar Terminal del Sur. Er rijden geen rechtstreekse bussen tot Salento, dus je boekt best een bus naar Armenia (16 euro). Vervolgens neem je in Armenia een kleine bus (1,20 euro) die je in een klein uurtje tot in het centrum van Salento brengt. Er rijden heel wat maatschappijen naar Armenia, dus vraag gewoon even rond waar er nog plekjes zijn. Bolivariano en Expreso Palmira zijn alvast degelijke maatschappijen. De busrit duurt normaal gezien zo’n 6,5 uur, maar wij deden er meer dan 8 uur over vanwege de vele wegenwerken. Vertrek dus vroeg zodat je zeker nog op tijd bent voor de busjes naar Salento! De kleine busjes rijden tot 20u. Eenmaal in Armenia vraag je best even aan de buschauffeur waar je de bus naar Salento kan vinden, want dat vonden wij niet zo heel erg duidelijk.

Van Medellin naar Salento: In Medellin neem je een Uber naar Terminal del Sur. Van daaruit vertrekken rechtstreekse bussen naar Salento (16 euro). Dit kan via de busmaatschappij Flota Occidental en duurt zo’n 8 uur. Wil je zeker zijn van een plekje dan kan het misschien handig zijn om de dag vooraf je stoel te reserveren. Wie dit niet doet zal misschien moeten wachten op een volgende bus en dat kan een eindje duren.

Salento is niet heel groot dus wie een ho(s)tel in het dorpje boekte kan, eenmaal aangekomen, gewoon te voet naar z’n verblijfplaats wandelen. De straten voelen erg veilig aan, dus zelfs in het donker hoef je zeker geen taxi te bellen

Reis je vanuit Salento door naar Medellin dan reserveer je best al de dag vooraf een plekje op de bus. Salento is enorm populair onder toeristen en de bussen zitten dan ook al snel vol. Reserveren kan gewoon aan het busstation in Salento en dit betaal je cash ($70.000 COP).

Wat valt er te doen in Salento?

Salento is een super gezellig dorpje, dus neem zeker ook even de tijd om de kleurrijke straatjes te verkennen. Je kan er heerlijk eten, een vers fruitsapje drinken of leuke souvenirs shoppen. Wil je graag een prachtig panorama op Salento en de wijde omgeving of zoek je nog een plek om van de zonsondergang te genieten, dan kun je de vele trappen nemen tot aan Mirador de Salento. Voor een leuke middagactiviteit kan je dan weer een koffietour nemen om iets bij te leren over het hele proces en natuurlijk ook een kopje te proeven! Je kan zo’n tour boeken op het centrale plein vlakbij de jeeps die je naar Valle de Cocora brengen (zie verder).

Valle de Cocora

Hoewel Salento een geweldig dorpje is om te verkennen komen duizenden reizigers van over de hele wereld vooral naar deze regio met één doel: Valle de Cocora. Een prachtig berglandschap vol waspalmen (de hoogste palmbomen ter wereld die tot wel 60 meter hoog kunnen worden) die enkel en alleen voorkomen in Colombia en het noorden van Peru. Ga in de vroege voormiddag naar het centrale plein in Salento en spring in één van de kleurrijke Willy’s (de originele Jeep!). Na zo’n half uurtje rijden kom je aan in een sensationeel landschap waarbij de palmbomen hoog boven de lage wolken uittorenen.

De Willy’s kosten 8000 COP (€2) per persoon voor een retour vanuit Salento. Vanaf het eindpunt moet je nog even wandelen tot aan de ‘ingang’ van de vallei. Je kan verschillende routes volgen en wie de grootste lus wil wandelen doet daar zo’n 5 à 6 uur over. Download vooraf ook even de regio via maps.me of Alltrails zodat je zeker niet verloren loopt. Je moet sowieso ook entree betalen en dat kost je 10.000 COP (€2,5) per persoon. Wie de grote lus wandelt moet nog twee extra bedragen neertellen onderweg.

Op deze prachtige plek tussen ‘s werelds grootste palmen spotten we ook nog eens ‘s werelds grootste vogel, de condor van de Andes! Hou dus zeker je ogen goed open wanneer je omhoog kijkt naar de palmen. Je herkent de condor aan zijn gigantische spanwijdte van zo’n drie meter, en de brede witte streep op de bovenkant van zijn vleugels. Magicó!

Tips voor een bezoek aan Valle de Cocora.

Neem zeker zonnecrème en een regenjas mee! Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar zelfs wanneer het bewolkt is kan de zon meedogenloos zijn. Daarnaast is de kans op regen er ook heel erg groot! Wil je de regen zoveel mogelijk vermijden, vertrek dan zo vroeg mogelijk ‘s ochtends! Vaak schijnt de zon nog rond 8 uur, maar is het om 11 uur al volledig bewolkt. Trek ook zeker stevige wandelschoenen aan, want het pad kan soms nogal glad en modderig zijn.

Bij de ingang vind je tal van eetkraampjes terug, onderweg (bij de langere route) is er een hutje waar je wat kan drinken en helemaal bovenaan is er zelfs een restaurantje te vinden. Al kan het nooit kwaad om voor de zekerheid wat kleine snacks en vooral genoeg water mee te nemen.

Salento en Valle de Cocora waren één van de highlights tijdens onze reis door Colombia en zijn volgens ons dan ook onmisbaar op je reisroute! Het dorpje is de lange busreis meer dan waard, al was het maar voor de heerlijke koffie! De echte sterren zijn hier echter uiteraard een stukje groter dan de koffiebessen. Bereid je voor om je opeens heel erg klein te voelen tussen al die gigantische palmbomen! En al helemaal wanneer er met wat geluk ook een condor passeert!

Cartagena: de mooiste stad in Colombia.

Cartagena: de mooiste stad in Colombia.

Reiskosten: wat kost een reis door Colombia?

Reiskosten: wat kost een reis door Colombia?

De ultieme reisroute voor een reis door Colombia.

De ultieme reisroute voor een reis door Colombia.

9 dingen die je moet weten voor je naar Colombia reist.

9 dingen die je moet weten voor je naar Colombia reist.

1,2 of 3 dagen in Tayrona National Park.

1,2 of 3 dagen in Tayrona National Park.

Palomino: de ideale relax-bestemming.

Palomino: de ideale relax-bestemming.

6 leuke dingen die je niet mag missen in Medellin.

6 leuke dingen die je niet mag missen in Medellin.

Een reisgids voor Guatape, Colombia.

Een reisgids voor Guatape, Colombia.

5 leuke dingen om te doen in Bogota.

5 leuke dingen om te doen in Bogota.

Geef een reactie