Palomino: de ideale relax-bestemming.

Palomino is zonder twijfel de meest laidback bestemming in Colombia. Hier spendeer je je dagen aan het strand, drijvend in de rivier of met een cocktail in de hand. Je spot er papegaaien en toekans tussen de vele palmbomen en het zeewater is er heerlijk warm. Er is eigenlijk niet zo heel veel te doen in Palomino, maar net daarom is het zo populair onder backpackers! Nood aan de ultieme ontspanning? Zoek niet verder! Hieronder geven we een mini-reisgids mee voor je bezoek aan Palomino.  

Hoe kom je in Palomino?

Palomino ligt in het noorden van Colombia aan de Caribische Zee. De gemakkelijkste manier om er te geraken is om te vliegen op de binnenlandse luchthaven van Santa Marta en van daaruit de bus te nemen. Santa Marta is niet zo’n speciale plek om te verblijven dus we raden aan om na je vlucht gewoon door te reizen. Je kan een taxi (€7) nemen tot aan de busstop naar Palomino, maar het is veel goedkoper om vanaf de luchthaven een bus (€0,50) tot aan het centrum te nemen. Je vindt de bus gewoon aan de uitgang van de luchthaven. De bus vanaf de luchthaven stopt niet aan de bushalte naar Palomino, dus je moet nog even wandelen. Het is handig om de bushalte in te geven in Google Maps (de bushalte vind je hier) en eenmaal in de buurt de buschauffeur te vragen om te stoppen. Zo hoefden we slechts 8 minuten te wandelen tot aan de bushalte.

De bussen (€3) rijden elke 15 à 30 minuten van 5u30 tot 18u en je hoeft zeker geen plekje vooraf te reserveren. De chauffeur vertrekt eenmaal de bus zo goed als vol zit. Je passeert onderweg ook aan Tayrona National Park en Palomino is de eindhalte, dus geen stress om je stop te missen!

Wat valt er te doen in Palomino?

Lekker niets!

Palomino is de ideale bestemming om even uit te blazen tijdens je rondreis door Colombia om vervolgens volledig uitgerust de rest van het land te verkennen. Je spendeert er je dagen al zwemmend in de zee, dobberend in het zwembad of genietend in één van de vele lekkere restaurantjes. Hier kom je voor een échte vakantie: relaxen, yoga, wilde dieren spotten en vooral genieten van de heerlijke, zonnige dagen. Iets waar we in België helaas veel te weinig van hebben!

Het strand

Eén van de populairste dingen om te doen in Palomino is relaxen aan het strand. Het hoofdstrand heet Playa Palomino en je vindt er heel wat strandhutjes waar je een verfrissend drankje kan vinden om de hete middagen mee door te komen. Neem een goed boek mee en hou af en toe een oogje in het zeil, want tijdens hoogtij is er slechts een klein strookje strand vrij!

Door de soms sterke stroming is het niet overal veilig om in de zee te zwemmen, dus let vooral even op waar de strandwachten aanwezig zijn en ga niet te ver de zee in. Je kan op het strand ook een surfplank huren en zelfs lessen volgen, maar de golven zijn er helaas niet erg consistent dus een pure surfbestemming is het niet.

Wil je het drukke strand vermijden, dan kan je ook de rivier oversteken. Je vindt er een prachtig strand omringd door palmbomen waar het vaak wat rustiger is. Blijf zeker ook eens rondhangen tot zonsondergang, want dan is het strand op haar mooist! Vroege vogels kunnen het strand ook een bezoekje brengen tijdens zonsopgang, want dan heb je het meeste kans om een glimp op te vangen van de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada de Santa Marta. Ja ja, zelfs in Colombia valt er sneeuw te vinden! Deze reuzen van meer dan 5000 meter bevinden zich trouwens op amper 40 kilometer van de kust, wat uniek is in de wereld! Overdag is het door de bewolking moeilijk om de bergtoppen te zien, dus wie graag uitslaapt zal dit uitzicht helaas moeten missen.

Heerlijk eten

Voor een kleine relaxte plek als Palomino zijn er verrassend veel lekkere restaurantjes te vinden. Je vindt er heel wat vegetarische opties en daarnaast vind je er zowel de lokale keuken als Cubaans, Italiaans en nog heel wat meer! Enkele van onze favorieten:

  • Casa del Pavo Real (dit was ook onze verblijfplaats en kunnen we echt alleen maar warm aanbevelen. Wat een heerlijke plek!)
  • Kanta Sana
  • La Happycleta
  • Chef Cubano

Tubing

De leukste activiteit in Palomino is volgens ons tubing! Hierbij drijf je in een gigantische opgeblazen band de rivier af. Je passeert er langs de jungle en wij zagen vanop de rivier zelfs een toekan en boa! Je kan de tour meestal boeken via je hotel en je wordt dan ook bij je verblijfplaats opgehaald. Wie de langste tour neemt (dikke aanrader, want je passeert er langs enkele leuke stroomversnellingen onderweg) moet daarna nog zo’n 40 minuten door de jungle wandelen tot aan het startpunt. Eenmaal in het water drijf je dan twee uur op het water totdat je het eindpunt bereikt hebt. Echt zalig! Wanneer je klaar bent kan je via het strand gewoon te voet terug naar je verblijfplaats (al dan niet met een tussenstop voor een verfrissend biertje ;-)).

Een tour kost je tussen de 40.000 en 60.000 COP (10 à 14 euro), afhankelijk van de duur. Alles is voor je geregeld en je hoeft enkel zonnecrème, water en eventueel een waterdichte zak mee te nemen.

Daguitstap naar Tayrona National Park

Hoewel we een meerdaagse tocht naar Tayrona National Park aanraden is een daguitstap perfect voor wie wat minder tijd heeft. Met de bus sta je in een uurtje van Palomino aan de ingang van het park en je wandelt in zo’n 2 à 3 uur naar Cabo San Juan waar je kan genieten van het prachtige uitzicht! Rond 16 uur keer je dan terug naar de uitgang waar je opnieuw met de bus naar Palomino kan. Tayrona National Park was onze favoriete bestemming in Colombia en mag je dus zeker niet overslaan tijdens je rondreis! We schreven een uitgebreide reisgids voor je bezoek aan Tayrona National Park.

Een bestemming waar eigenlijk niet zoveel te beleven valt, moet ik daar wel naartoe? Absoluut! Voor mensen die reizen om vooral even uit te blazen van het drukke leven is dit een waar paradijs! Maar ook backpackers met een propvol programma die zoveel mogelijk uit hun reis willen halen zullen hier met plezier een pauze inlassen. In Palomino kan je enkele dagen heeeerlijk relaxen waardoor je compleet opgeladen naar je volgende bestemming of terug huiswaarts kan! 

Cartagena: de mooiste stad in Colombia.

Cartagena: de mooiste stad in Colombia.

Reiskosten: wat kost een reis door Colombia?

Reiskosten: wat kost een reis door Colombia?

De ultieme reisroute voor een reis door Colombia.

De ultieme reisroute voor een reis door Colombia.

9 dingen die je moet weten voor je naar Colombia reist.

9 dingen die je moet weten voor je naar Colombia reist.

1,2 of 3 dagen in Tayrona National Park.

1,2 of 3 dagen in Tayrona National Park.

6 leuke dingen die je niet mag missen in Medellin.

6 leuke dingen die je niet mag missen in Medellin.

Een reisgids voor Guatape, Colombia.

Een reisgids voor Guatape, Colombia.

Salento: hiken door Valle de Cocora.

Salento: hiken door Valle de Cocora.

5 leuke dingen om te doen in Bogota.

5 leuke dingen om te doen in Bogota.

Geef een reactie