Een complete reisgids voor Dead Horse Point State Park.

Dead Horse Point State Park is misschien wel een van de best bewaarde geheimen van het zuidwesten van Amerika. Nochtans trekt dit staatspark avonturiers, natuurliefhebbers en fotografen van over de hele wereld aan, de lucky few die op de hoogte zijn van de talloze dramatische uitkijkpunten op de diepe kloven en steile rotswanden. Dit juweeltje, genesteld op een plateau hoog boven de majestueuze Colorado-rivier in het betoverende Utah, wordt vaak over het hoofd gezien tijdens een reis door de VS. Nochtans meer dan de moeite als je ‘t ons vraagt; red rock country zonder Disneyland-vibes, what are you waiting for?!

Handig om te weten

Dead Horse Point State Park ligt in het oosten van de staat Utah. Het park ligt op 4 uur rijden van Salt Lake City, 5,5 uur rijden van Denver en 7 uur rijden van Las Vegas. De oorsprong van de naam ‘Dead Horse Point’ draagt bij tot de ‘wild west’ sfeer van het park. Zo gebruikten cowboys deze plek als een natuurlijke ‘coral’, een veekraal, voor het vangen van wilde mustang paarden, maar helaas overleden er wel vaker heel wat dieren door uitdroging. Dit terwijl ze zicht hadden op de Colorado-rivier in de diepte. Nogal luguber dus!

Tip voor fotografen: drones zijn verboden van maart tot oktober. Tussen november en februari kan je een permit aanvragen.

Een bezoek aan Dead Horse Point State Park kost 20 dollar per voertuig.

Kamperen

Om Dead Horse Point State Park ten volle te ervaren, kan je kamperen in het midden van dit natuurlijke wonderland. Het park beschikt over twee goed uitgeruste campings: Kayenta Campground en Wingate Campground. Beide campings bieden prachtige verzichten op de omringende canyons en vormen een rustige omgeving om te ontspannen na een ongetwijfeld lange verkenningstocht. De voorzieningen zijn eenvoudig maar je hebt er alles wat je nodig hebt. Bovendien kan je er ‘s nachts genieten van een adembenemende sterrenhemel. Reserveren kan via deze website.

Beste reistijd en hoelang er verblijven?

Hoewel Dead Horse Point State Park het hele jaar door bezoekers verwelkomt, zijn lente en herfst de ideale periodes om op verkenning te trekken. In de lente komt het landschap langzaam opnieuw tot leven, met kleurrijke bloemen en weelderige begroeiing. De nazomer biedt dan weer de aangenaamste temperaturen. Vermijd vooral de verzengende zomerhitte en de koude winters, indien mogelijk.

Op een halve dag kan je de mooiste uitzichtpunten van het park bewonderen. Wie de wandelpaden grondig wil verkennen, kan er natuurlijk altijd meer tijd spenderen. Wij kozen ervoor om het park als daguitstap te bezoeken vanuit Canyonlands National Park. De twee parken bevinden zich op slechts een klein half uurtje rijden van elkaar, waardoor je ze perfect kan combineren. Ook Arches National Park ligt er dicht in de buurt. 

Canyonlands National Park
Canyonlands

Canyonlands National Park is één van de minst bezochte parken van Utah’s Mighty Five en dat vinden we onterecht. Je vindt er fenomenale uitzichtpunten, fantastische wandelpaden en wie wil kan er volledig van de aardbol verdwijnen en de wildernis in trekken. Overdag valt de drukte best mee in vergelijking met populairdere parken en de camping is er super gezellig.

Arches National Park

Arches National Park is een topfavoriet bij zowat iedereen die het zuidwesten van Amerika bezoekt, en met reden. De landschappen zijn er adembenemend en de wandelmogelijkheden zijn er eindeloos. De ‘Arches National Park Road’ neemt je mee door een buitenaardse omgeving, en zowat elke tien meter moet je er stoppen voor alweer een ongelofelijke bezienswaardigheid. Lees hier onze tips voor Arches National Park.

Wat mag je zeker niet missen in Dead Horse Point State Park?

Uitzichtpunten

Tijdens een bezoek aan Dead Horse Point State Park moet je zeker genieten van één van de spectaculaire uitzichtpunten op de vallei. Belangrijk is wel dat enkel Dead Horse Point Overlook en het uitzicht vanaf het bezoekerscentrum bereikbaar zijn met de auto. De zes andere uitzichtpunten kan je bereiken via de East- en West Rim wandelpaden.

Het populairste uitzichtpunt is de Dead Horse Point Overlook. Een verbluffend panorama want het landschap lijkt zich hier mijlenver uit te strekken. Je kunt ook de iconische Colorado River zien die door de diepe rode rotskloof kronkelt.

De andere uitzichtpunten zijn: de Rim Overlook, Big Horn Overlook, Basin Overlook en de Meander Overlook. 

East & West Rim Trails

  • Afstand: 9,3 kilometer (exclusief Big Horn Overlook)
  • Hoogteverschil: 150 meter
  • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Wil je graag meerdere uitzichtpunten zien, dan moet je zeker voor de East & West Rim Trails kiezen. De paden verbinden verschillende uitzichtpunten met elkaar en vormen een lus vanaf Dead Horse Point Overlook of het bezoekerscentrum. Wie er slechts eentje kiest, moet zeker voor de West Rim Trail gaan. De wandeling zelf is niet zo speciaal, maar de uitzichten zijn fenomenaal.

Voor sommige uitzichtpunten moet je even een kleine afwijking van het pad volgen, maar er is nooit veel hoogteverschil waar je rekening mee moet houden, dus het is zeker de moeite waard om overal te stoppen. Enkel de Big Horn Overlook is een omweg van zo’n 4 kilometer.

Zonsondergang

Bezoek je het park tijdens een daguitstap? Blijf dan zeker lang genoeg rondhangen om een spectaculaire zonsondergang mee te pikken. De kleuren zijn er echt ongelofelijk! Zonsondergang is een populair moment om Dead Horse Point Overlook te bezichtigen, dus wie zonder drukte van het spektakel wil genieten wandelt best wat verder op de West Rim Trail.

Laat jezelf onderdompelen in de adembenemende vergezichten en geniet van de zeldzame sereniteit van dit verborgen juweeltje. Pak je camera en wandelschoenen in, en bereid je voor op een onvergetelijk avontuur in het hart van het Amerikaanse Zuidwesten!

Arches National Park: een complete reisgids.

Arches National Park: een complete reisgids.

Wat moet je zeker doen in Bryce National Park?

Wat moet je zeker doen in Bryce National Park?

De mooiste plekken in Canyonlands National Park.

De mooiste plekken in Canyonlands National Park.

Waarom Observation Point het perfecte alternatief voor Angels Landing is.

Waarom Observation Point het perfecte alternatief voor Angels Landing is.

Utah’s best kept secret: Capitol Reef National Park.

Utah’s best kept secret: Capitol Reef National Park.

Een mini-reisgids voor ‘Utah’s mighty 5′.

Een mini-reisgids voor ‘Utah’s mighty 5′.

Een dag in Zion National park: wat is er te doen?

Een dag in Zion National park: wat is er te doen?

Geef een reactie