Wat moet je zeker doen in Bryce National Park?

Utah kent vijf prachtige nationale natuurparken die bekend staan als ‘Utah’s Mighty Five’. Bryce Canyon National Park is daar eentje van en is vooral populair om z’n bizarre rotsformaties en spectaculaire zonsopgangen. Met een duizelingwekkende keuze aan wandelpaden en sensationele scenic drives is er geen gebrek aan geweldige dingen om te doen. Bryce is het kleinste park van de vijf en dat merk je ook wel, het kan er namelijk behoorlijk druk worden. Gelukkig kan wie houdt van mooie lange wandelingen die drukte al snel vermijden. We bezochten Bryce National Park nu al twee keer en in dit artikel overlopen we wat er zoal te zien en doen valt.

Handig om te weten

Bryce is één van Utah’s vele nationale parken en ligt op zo’n 4 uur rijden van zowel Las Vegas als Salt Lake City. Daarnaast is het ook gunstig gelegen nabij enkele van de meest indrukwekkende bestemmingen van Utah, zoals Zion National Park. Omdat het zuiden van Utah (waar Bryce Canyon gelegen is) nogal ver verwijderd is van grote steden maken veel reizigers Bryce Canyon National Park één van de stops op hun roadtrip door het zuidwesten van de Verenigde Staten.

De meeste mensen ontdekken Bryce Canyon met een huurwagen. Maar ook wie geen wagen ter beschikking heeft kan het park zonder problemen bezoeken. Je kan in het park namelijk de shuttlebus nemen. Deze kleine busjes stoppen langs alle belangrijke bezienswaardigheden, je springt er dan op en af waar en wanneer je dat zelf wil. Meer info over waar en wanneer de busjes rijden vind je hier.

Het bezoeken van Bryce National Park kost je $35 per auto, maar wie meer dan drie parken bezoekt is beter af met een America the Beautiful Pass. Zo’n kaart kost je $80 per voertuig en is een jaar lang geldig in alle nationale parken van Amerika. Je kan zo’n kaart gewoon aan de ingang van het park kopen. Zeker de moeite, want Utah’s Mighty Five zijn stuk voor stuk adembenemend!

Kamperen

In Bryce vind je twee officiële campings: North Campground en Sunset Campground. Die laatste is vooral interessant wanneer je er met grote groepen wilt overnachten. Wanneer beide  campings volzet zijn kan je nog een plekje proberen te bemachtigen bij Ruby’s Inn RV Park & Campground, net voor je het park binnenrijdt. De recensies over deze kampeerplek zijn echter niet zo lovend dus probeer toch eerder een plekje te bemachtigen bij de officiële campings in het park. Bovendien kan je er tijdens de zomermaanden vlakbij de General Store ook douches en wasmachines vinden!

Lees ook: alles wat je moet weten over kamperen in de Verenigde Staten.

Wanneer en hoelang bezoek ik Bryce Canyon National Park het best?

Bryce Canyon ligt wat hoger dan sommige van de andere nationale parken in Utah, waardoor het er meestal niet zo verstikkend heet wordt. Hierdoor is het park ideaal om zowel in de lente, zomer of herfst te bezoeken. Al wordt het er in de maanden juli en augustus echt ongelooflijk druk! Een geweldig alternatief is om Bryce National Park tijdens de wintermaanden te bezoeken. Er ligt dan vaak een dik sneeuwtapijt dat de kleuren van de zandstenen formaties nog beter doet uitkomen, een sprookjesachtig tafereel. Wel zijn er dan heel wat wandelpaden gesloten wegens lawinegevaar, dus voor hikers is het misschien niet de beste optie. Mooie foto’s levert het alvast wel op!

De meeste reizigers bezoeken Bryce National Park in één dag en hoewel dat zeker voldoende is om de grootste highlights van het park te bewonderen, raden we toch aan om er één of twee nachten te verblijven. Zo heb je tijd genoeg om enkele mooie wandelingen te maken en ervaar je het park pas écht!

De beste bezienswaardigheden en hikes.

Bezienswaardigheden

Hoodoo’s

Bryce Canyon is beroemd om zijn unieke geologische rotsformaties. De samenwerkende krachten van vriezen en dooien eroderen langzaam maar zeker de kalk– en zandsteenformaties en vormen zo de zogenaamde hoodoos. Het woord “hoodoo” betekent betoveren (cfr. ‘voodoo’), wat de rotsformaties van Bryce Canyon zeker doen! Deze hoodoos zijn lange smalle rotsblokken die uit de bodem van droge basins steken, vaak met een soort hoedje van minder snel wegslijtend gesteente (zoals ‘Thor’s Hammer’).

Bryce Canyon NP Scenic Drive

De Bryce Canyon NP Scenic Drive is zo’n 33 km lang met 13 officiële uitzichtpunten waar je kan stoppen. In volgorde: Fairyland Point, Inspiration Point, Bryce Point, Paria View, Swamp Canyon, Piracy Point, Farview Point, Natural Bridge, Agua Canyon, Ponderosa Canyon, Black Birch Canyon, Rainbow Point, Yovimpa Point.

Fairyland Point
Inspiration Point
Bryce Point
Paria View
Swamp Canyon
Piracy Point
Far View Point
Natural Bridge

Door een natuurlijke bosbrand waren vijf van de 13 uitzichtpunten helaas afgesloten tijdens ons bezoek aan Bryce. Hopelijk hebben jullie meer geluk!

Sunrise en Sunset Point

Heel veel uitleg moeten we hier natuurlijk niet bij geven. De beste zonsopgang spot je bij – hoe kun je het raden – Sunrise Point. Sunset Point heeft dan weer de beste zonsondergangen. De hoodoos krijgen tijdens deze momenten een rode, oranje of zelfs roze gloed en dit dompelt het landschap in een sprookjesachtige sfeer.

Hikes

Navajo Loop Trail
 • Lengte: 2,4 kilometer
 • Hoogteverschil: 157 meter
 • Duur: 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

De Navajo Loop Trail is een wandeling van 2,4 kilometer waarbij je bezienswaardigheden zoals Wall Street, Two Bridges en Thor’s Hammer kan spotten. Het is er stevig klimmen, maar door de korte afstand is het een wandeling die voor iedereen haalbaar is. Het wordt door heel wat bezoekers omschreven als de mooiste wandeling in het park, dus wie enkel tijd heeft voor één korte hike is hier zeker aan het juiste adres!

Queens Garden Trail
 • Lengte: 5 kilometer
 • Hoogteverschil: 198 meter
 • Duur: 2 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Wanneer 2,4 kilometer niet genoeg voor je is kan je de wandeling verlengen met de Queens Garden Trail. Deze hike is zo’n 2,7 kilometer lang, maar omdat je sowieso een deel van de Navajo Loop Trail moet meenemen kom je op een totaal van 5 kilometer. Het is een relatief gemakkelijke hike, al moet je op het einde even stevig klimmen. Deze wandeling is perfect voor wanneer je niet zo heel veel tijd hebt en toch wil genieten van alles wat Bryce te bieden heeft.

Peekaboo Loop Trail
 • Lengte: 8,4 kilometer
 • Hoogteverschil: 443 meter
 • Duur: 2 – 4 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Een derde optie is de Peekaboo Loop Trail. Alhoewel het hier niet per se om een lange wandeling gaat, wordt deze hike toch vaak aangegeven als ‘zwaar’ door de sterke verschillen in hoogte in een korte tijd. De wandeling zelf is prachtig, maar eenmaal beneden kan er heel wat paardenpoep op de grond liggen, wat het wandelen iets minder aangenaam maakt. De officiële wandeling is een loop waarbij je start en eindigt op hetzelfde punt (Bryce Point), maar wij besloten om de Peekaboo Loop te combineren met de Navajo Loop Trail. Hierbij eindig je bij Sunset Point en daarna kan je gewoon met de gratis shuttlebus je auto bereiken. Al moet je dan wel zorgen dat je op tijd voor de laatste bus aankomt als je niet op 5 kilometer van je wagen wil stranden na zonsondergang. We spreken helaas uit ervaring!

Under-the-Rim Trail
 • Lengte: 36 kilometer
 • Hoogteverschil: 1331 meter
 • Duur: 10 – 12 uur
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Under-the-Rim Trail is een stevige hike van zo’n 37 kilometer. Je kan hem in één trek maken, met een stevig wandeltempo doe je er dan zo’n 10 uur over. Je kan de afstand ook spreiden over meerdere dagen, maar dan heb je een backcountry camping permit nodig om er legaal te overnachten. Deze kan je aanvragen bij het Visitors Center. Je kan daarnaast ook kiezen om slechts bepaalde delen van de wandeling te doen. De wandeling is verdeeld in verschillende secties:

 • Agua Canyon T.H. to Rainbow point: 12,7 km (one way), 416 m hoogteverschil
 • Whiteman Bench T.H. to Agua Canyon T.H.: 11,3 km (one way), 445 m hoogteverschil
 • Swamp Canyon T.H. to Whiteman Bench T.H.: 5,8 km (one way), 259 m hoogteverschil
 • Bryce Point to Swamp Canyon T.H.: 18, 7 km (one way), 394 m hoogteverschil
Rim Trail
 • Lengte: 17,2 kilometer
 • Hoogteverschil: 484 meter
 • Duur:  4 – 6 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Bryce Canyon’s Rim Trail is een populair wandelpad dat constant uitkijkt over het amfitheater dat de kern vormt van Bryce NP. Hoewel de meeste mensen maar een paar delen van het pad lopen, kan je de volledige route lopen van Fairyland Point naar Bryce Point (17,2 km). Een deeltje van de Rim Trail (van Sunset tot Sunrise Point) is verhard en rolstoeltoegankelijk. Dit gedeelte is ook het enige wandelpad dat toegankelijk is voor honden (aan de leiband).

Fairyland Loop Trail
 • Lengte: 12,6 kilometer
 • Hoogteverschil: 471 meter
 • Duur: 4 – 5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk

De Fairyland Loop Trail is de enige hike die volledig losstaat van de andere wandelingen. De Fairyland Loop Trail begint bij Fairyland Point in het noordelijke deel van het park en neemt je mee, door spectaculaire hoodoos en landschappen, langs de rand en in de canyon. Deze hike wordt als moeilijk beschouwd door de afstand en vooral door de vele stroken met een stevig hoogteverschil. Neem zeker voldoende water mee!


Met zijn prachtige hikes (de eerste vijf kan je zelfs combineren tot één eindeloze wandeling door het park) en knotsgekke rotsformaties is Bryce National Park een topbestemming op je roadtrip door de South West! Probeer ook absoluut een sunrise of sunset tussen de hoodoos mee te pikken om het plaatje compleet af te maken! 

Een complete reisgids voor Dead Horse Point State Park.

Een complete reisgids voor Dead Horse Point State Park.

Arches National Park: een complete reisgids.

Arches National Park: een complete reisgids.

De mooiste plekken in Canyonlands National Park.

De mooiste plekken in Canyonlands National Park.

Waarom Observation Point het perfecte alternatief voor Angels Landing is.

Waarom Observation Point het perfecte alternatief voor Angels Landing is.

Utah’s best kept secret: Capitol Reef National Park.

Utah’s best kept secret: Capitol Reef National Park.

Een mini-reisgids voor ‘Utah’s mighty 5′.

Een mini-reisgids voor ‘Utah’s mighty 5′.

Een dag in Zion National park: wat is er te doen?

Een dag in Zion National park: wat is er te doen?

Geef een reactie