Wat is er te zien en doen in Bryce National Park?

Bryce Canyon National Park behoort tot Utah’s Mighty Five: vijf indrukwekkende parken in de staat Utah. Bryce is het kleinste park van de vijf en dat merk je ook wel, het kan er behoorlijk druk worden. Wanneer je – zoals we altijd aanraden – vooral in de vroege voor- of late namiddag het park gaat ontdekken kun je het grootste deel van de drukte vermijden. In dit artikel overlopen we wat er zoal te zien en doen valt in Bryce Canyon National Park.

Wat je vooraf moet weten

Prijs

 • Auto: $35 per auto (en dus niet per persoon)
 • Te voet: $20 per persoon
 • Moto: $30 per moto (en dus niet per persoon)
 • America the Beautiful Pass: $80. Deze pas geeft je 12 maanden lang  toegang tot alle nationale parken, zonder extra kosten! Je kan zo’n kaart aankopen aan de ingang van ieder nationaal park, het is zeker niet nodig om deze vooraf online te bestellen. Van zodra je drie parken of meer bezoekt doe je meestal al voordeel met de pas!

Overnachten

In Bryce vind je twee officiële campings: North Campground en Sunset Campground. Die laatste is vooral interessant wanneer je er met grote groepen wilt overnachten. Wanneer beide  campings volzet zijn kan je nog een plekje proberen te bemachtigen bij Ruby’s Inn RV Park & Campground, net voor je het park binnenrijdt. De recensies over deze kampeerplek zijn echter niet zo lovend dus probeer toch eerder een plekje te bemachtigen bij de officiële campings van het park. Bovendien kan je er tijdens de zomermaanden vlakbij de General Store ook douches en wasmachines vinden! In dit artikel lees je alles wat je moet weten over kamperen in de VS

Daarnaast kan je ook een kamer huren in de Bryce Canyon Lodge, al is dit natuurlijk een heel pak duurder dan zo’n kampeerplekje. Bij de ingang van het park zijn ook een paar motel- en hotelkamers te vinden.

Vervoer

Wij bezochten Bryce met onze huurwagen en dat ging erg vlot. Zo zijn er veel parkeerplekken of stopplaatsen langs de weg waardoor je kansen genoeg krijgt om het hele park te ontdekken. Als je liever niet zelf met de wagen rijdt – wat ook veel milieuvriendelijker is –  kan je ook de shuttlebus service van het park gebruiken. Deze busjes stoppen langs alle belangrijke bezienswaardigheden en je springt er op en af wanneer je dat zelf wilt.

De bussen rijden van midden april tot midden oktober vanaf 8u tot 18u (tussen begin mei en eind september zelfs tot 20u) en rijden om de 15 minuten. Als je liever met een gegidste tour meegaat in plaats van het park zelf te ontdekken kan dit met de Rainbow Point Shuttle Tour. Deze vindt twee keer per dag plaats om 9u en 13u30 en neemt 3,5u in beslag. Hier maak je best op voorhand een reservering voor.

De beste bezienswaardigheden en hikes.

Bezienswaardigheden

Hoodoo’s

Bryce Canyon is beroemd om zijn unieke geologische rotsformaties. Door de samenwerkende krachten van vriezen en dooien worden de kalk- en zandsteenformaties langzaam geërodeerd en vormen zo de zogenaamde hoodoos. Het woord “hoodoo” betekent betoveren (cfr. ‘voodoo’), wat de rotsformaties van Bryce Canyon zeker doen! Deze hoodoos zijn lange smalle rotsblokken die uit de bodem van droge basins steken.

Bryce Canyon NP Scenic Drive

De Bryce Canyon NP Scenic Drive is zo’n 33 km lang met 13 officiële uitzichtpunten waar je kan stoppen. In volgorde: Fairyland Point, Inspiration Point, Bryce Point, Paria View, Swamp Canyon, Piracy Point, Farview Point, Natural Bridge, Agua Canyon, Ponderosa Canyon, Black Birch Canyon, Rainbow Point, Yovimpa Point.

Fairyland Point
Inspiration Point
Bryce Point
Paria View
Swamp Canyon
Piracy Point
Far View Point
Natural Bridge

Door een natuurlijke bosbrand waren vijf van de 13 uitzichtpunten helaas afgesloten tijdens ons bezoek aan Bryce. Hopelijk hebben jullie meer geluk!

Sunrise en Sunset Point

Sunrise Point
Sunset Point

Heel veel uitleg moeten we hier natuurlijk niet bij geven. De beste zonsopgang spot je bij – hoe kun je het raden – Sunrise Point. Sunset Point heeft dan weer de beste zonsondergangen. De hoodoos krijgen tijdens deze momenten een rode, oranje of zelfs roze gloed en dit dompelt het landschap in een sprookjesachtige sfeer.

Hikes

Navajo Loop Trail

Wallstreet
 • Lengte: 2 kilometer
 • Duur: 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

De Navajo Loop Trail is een wandeling van 2 kilometer waarbij je bezienswaardigheden zoals Wall Street, Two Bridges en Thor’s Hammer kunt spotten. Het is er stevig klimmen, maar door de korte afstand is het een wandeling die voor iedereen haalbaar is.

Queens Garden Trail

 • Lengte: 3,8 kilometer
 • Duur: 2 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Wanneer 2 kilometer niet genoeg voor je is kan je de wandeling verlengen met de Queens Garden Trail. Deze hike is zo’n 2,7 kilometer lang, maar omdat je sowieso een deel van de Navajo Loop Trail moet meenemen kom je op een totaal van 3,8 kilometer. Het is een relatief gemakkelijke hike, maar op het einde moet je even stevig klimmen. Deze wandeling is perfect voor wanneer je niet zo heel veel tijd hebt en toch wil genieten van alles wat Bryce National Park te bieden heeft.

Peekaboo Loop Trail

 • Lengte: 8,9 kilometer
 • Duur: 2 – 4 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Een derde optie is de Peekaboo Loop Trail. Alhoewel het geen lange wandeling is, wordt deze hike toch vaak aangegeven als moeilijk door de sterke verschillen in hoogte in een korte tijd.

Under-the-Rim Trail

 • Lengte: 37 kilometer
 • Duur: 10 uur
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Under-the-Rim Trail is een stevige hike van zo’n 37 kilometer. Je kan hem in één trek maken, met een stevig wandeltempo doe je er zo’n 10 uur over. Je kan de afstand ook spreiden over meerdere dagen, maar dan heb je een backcountry camping permit nodig. Deze kan je aanvragen bij het Visitors Center. Je kan ook kiezen om maar bepaalde delen van de wandeling te doen. De wandeling is verdeeld in verschillende secties:

 • Agua Canyon T.H. to Rainbow point: 12,7 km (one way), 416 m hoogteverschil
 • Whiteman Bench T.H. to Agua Canyon T.H.: 11,3 km (one way), 445 m hoogteverschil
 • Swamp Canyon T.H. to Whiteman Bench T.H.: 5,8 km (one way), 259 m hoogteverschil
 • Bryce Point to Swamp Canyon T.H.: 18, 7 km (one way), 394 m hoogteverschil

Fairyland Loop Trail

 • Lengte: 12,9 kilometer
 • Duur: 4 – 5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk

De Fairyland Loop Trail is de enige hike die volledig losstaat van de andere wandelingen. De Fairyland Loop Trail begint op Fairyland Point in het noordelijke deel van het park en neemt je mee door spectaculaire hoodoos en landschappen langs de rand en in de canyon. Deze hike wordt als moeilijk beschouwd door zijn afstand en vooral door de vele paden met meerdere hoogteverschillen. Neem zeker genoeg water mee!


Met zijn prachtige hikes (de eerste vier kan je zelfs combineren tot één eindeloze wandeling door het park) en vele bezienswaardigheden is Bryce National Park een topbestemming tijdens je roadtrip door de South West!

Waarom Observation Point het perfecte alternatief voor Angels Landing is.

Waarom Observation Point het perfecte alternatief voor Angels Landing is.

Alles wat je moet weten over Arches National Park.

Alles wat je moet weten over Arches National Park.

Utah’s best kept secret: Capitol Reef National Park.

Utah’s best kept secret: Capitol Reef National Park.

Een mini-reisgids voor ‘Utah’s mighty 5’.

Een mini-reisgids voor ‘Utah’s mighty 5’.

Een dag in Zion National park: wat is er te doen?

Een dag in Zion National park: wat is er te doen?

Een namiddag in Canyonlands National Park.

Een namiddag in Canyonlands National Park.

Geef een reactie