Wat moet je zeker zien in Great Otway National Park?

Het lijkt wel of we plots op een andere planeet terecht zijn gekomen; na lekker cruisend in het zonnetje de Great Ocean Road af te rijden – terwijl we links van ons honderden surfers zien en rechts de ‘Fire Risk’-borden ‘very high’ aangeven – leidt een afrit ons bocht na bocht dieper de bergen in. Plots verdwijnt de zon achter de wolken en bevinden we ons in een mysterieuze, groene en kletsnatte wereld.  Great Otway National Park, of het ‘varenparadijs’ zoals wij het noemen, was één van de highlights tijdens onze reis door Australië. De klimatologische omstandigheden creëerden een regenwoud met varens zo groot als palmbomen, bomen als wolkenkrabbers en ontelbare watervallen. Hieronder lijsten we op wat je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan Great Otway National Park!

Handig om te weten

Great Otway National Park bevindt zich aan de Great Ocean Road in Victoria, Australië. Vanaf Melbourne doe je er zo’n 2 uur over om er te geraken en het park strekt zich vanaf de kustlijn uit over bossen en bergen. Het nationaal park Great Otway is begroeid met eucalyptusbossen en gematigde regenwouden waarin boomvarens domineren. De fauna is er in zekere zin uniek, want je vindt er onder andere de koala en het vogelbekdier terug.

In tegenstelling tot andere nationale parken is Great Otway gratis te bezoeken! 

Overnachten

Tijdens ons bezoek aan het Great Otway nationaal park verbleven we op twee prachtige campings die daarenboven nog eens helemaal gratis waren ook!

 • Sharps Track Campground: 6 gratis plekjes. Er zijn geen toiletten, douches of water te vinden. Je komt er via een onverharde weg, maar een 4×4 is zeker niet nodig. Heerlijk rustig en je kan er wallabies en papegaaien spotten! Kom voor 16u30, want de plekjes zijn snel volzet!
 • Beauchamp Falls Campground: 6 gratis plekken, maar je kan vaak met twee voertuigen op één plek kamperen (sharing is caring!). Er zijn toiletten aanwezig en elke plek heeft zijn eigen fire grill. De weg is onverhard, maar je hebt opnieuw geen 4×4 nodig om er te geraken. De Beauchamp Falls zijn slechts 1,25 kilometer verwijderd en vanaf de kampplek heb je een prachtig uitzicht op het bos. Ook hier kan je best vroeg toekomen als je zeker wil zijn van een plekje. 

Wat is er te zien?

Henderson Falls + Won Wondah Falls

 • Startpunt: Sheoak Falls Picnic Area
 • Lengte: 5 kilometer (totaal)
 • Duur: 1 uur

De Henderson Falls op zich zijn zeker een bezoekje waard, maar het hoogtepunt van de wandeling is volgens ons toch de eerste 300 meter door het bos. Via een houten brugje bereik je een prachtig bos met gigantische varens. De varens groeien als palmbomen uit de grond, waarbij elke meter staat voor 20 levensjaren. Spectaculair om te zien hoe groot deze planten kunnen worden! De Won Wondah Falls vonden we dan weer wat minder indrukwekkend, maar over een detour van twee minuten kan niemand klagen.

Phantom Falls

 • Startpunt: Allenvale Road Carpark
 • Lengte: 5 kilometer
 • Duur: 1,5 uur

Phantom Falls is een pittoreske waterval van 15 meter hoog. Ooit was dit een hidden gem, maar ook nu nog heb je tijdens een weekdag veel kans om deze plek voor jezelf te hebben. Neem zeker je picknick mee, want dit is de ideale plek om te lunchen! Wie wil kan zich daarna even verfrissen (met de nadruk op fris) in het water.

Erskine Falls

 • Startpunt: Erskine Falls car park
 • Lengte: 500 meter en 230 trappen (one way)
 • Duur: half uurtje in totaal

Erskine Falls is zeker één van de mooiste watervallen in het park. Jammer genoeg neemt de drukte heel wat van haar charme weg. Kom dus heel vroeg of laat om de grote mensenmassa te ontwijken. Op 80 meter wandelen van de parking vind je een eerste uitkijkplatform, maar om de waterval in haar volle glorie te bewonderen raden we aan om de 230 trappen naar beneden te nemen. Het is het absoluut meer dan waard!

Hopetoun Falls

 • Startpunt: Hopetoun Falls car park
 • Lengte: 1 kilometer
 • Duur: Een half uur in totaal

Ook de 30 meter hoge Hopetoun waterval wordt een beetje teniet gedaan door de drukte. Daarnaast kom je ook best vroeg of laat wanneer je een plekje op de parking wil bemachtigen. De parking is namelijk niet erg groot en wanneer ze vol staat kan je niet zo gemakkelijk omkeren. Geloof ons, je wil de uitrit niet volledig in achteruit moeten doen omdat de parking vol stond! Maar al bij al is Hopetoun Falls zeker een leuke tussenstop voor wie in de buurt is!

Lake Elizabeth

Eungella Platypus

Omdat we van plan waren om later Eungella National Park te bezoeken besloten we om Lake Elizabeth the skippen, maar wie het enkel bij de Great Ocean Road (en omgeving) houdt moet zeker een bezoekje brengen aan dit meer. Je kan er namelijk vogelbekdieren spotten! Vanaf de parking kan je in zo’n 2 uur rond het meer wandelen, waarbij je vooral rond zonsopgang en -ondergang de grootste kans hebt om de dieren te zien.

Beauchamp Falls

 • Startpunt: Beauchamp Falls Campsite / car park
 • Lengte: 2,5 kilometer
 • Duur: 1 à 1,5 uur in totaal

Tijd voor onze favoriete plek in Great Otway! De Beauchamp waterval voelt paradijselijk aan en wie vroeg of laat komt, kan hier helemaal alleen van genieten. De weg ernaartoe is best steil en bij terugkomst mag je je verwachten aan een pittige klim, maar door de korte afstand valt dit heel goed mee. Er is een platform van waar je de waterval vanuit de hoogte kan bekijken, maar je kan ook via de rivier tot aan de voet van de Beauchamp waterval wandelen.

Redwoods Otways

 • Startpunt: The Redwoods car park
 • Lengte: 20 à 50 meter
 • Duur: 10 minuutjes

In Great Otway National Park vind je enkele California Redwoods terug! De bomen werden enkele decennia terug aangeplant om te kappen en daar blijft nu een klein stukje van over. Heel indrukwekkend om te zien hoe hoog de bomen boven je uittorenen. Kom ook hier weer vroeg want wij waren er rond 8u helemaal alleen. Rond 9u30 kwam de eerste auto toe en binnen de vijf minuten stond de volledige parking vol.

Een bezoek aan Great Otway nationaal park mag zeker niet ontbreken tijdens je roadtrip door Australië! Het contrast met de kustlijn maakt van dit park een heel bijzondere plek. En hadden we al gezegd dat de varens er gigantisch zijn?

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

De mooiste plekjes in Grampians National Park.

De mooiste plekjes in Grampians National Park.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

De mooiste stops op de Great Ocean Road, Australië.

De mooiste stops op de Great Ocean Road, Australië.

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Geef een reactie