7 Lagunas: een van de mooiste hikes in Peru.

Mijn ademhaling wordt zwaarder met de minuut. Hoewel de hike met moeite lang te noemen is vergt de hoogte wel wat van ons lichaam. Het adembenemende decor aan de voet van de reusachtige Ausangate zorgt er gelukkig voor dat we amper de tijd krijgen om het fysieke afzien op te merken. De wandeling langs de 7 Lagunas moet wel één van de mooiste hikes zijn die we tot nu toe maakten. Gigantische besneeuwde pieken, azuurblauwe meren en oneindige vergezichten, het soort dat enkel in dromen lijkt voor te komen! 

7 Lagunas in een notendop

Lengte

13 kilometer

Hoogtemeters

350 meter

Duur

 5 uur

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld

Startpunt

daguitstap vanuit Cusco (+/-3u met de auto)

Prijs

€27,5

Hoe bezoek je de 7 Lagunas?

Met een tour

De 7 Lagunas bevinden zich aan de voet van de Nevado Ausangate, een mastodont van meer dan 6000 meter, op zo’n drie uur rijden vanuit Cusco. De makkelijkste en meest voordelige manier om de 7 Lagunas te bezoeken is via een tour. Groepstours laten we doorgaans liever aan ons voorbijgaan, maar omdat de 7 Lagunas-hike bijlange niet zo populair is als pakweg Rainbow Mountain is zelfstandig hiernaartoe reizen vrij omslachtig, zeker als dagtrip vanuit Cusco. Voor een keertje leek het ons dus toch de moeite waard om met een georganiseerde tour mee te hiken.

Je wordt om 4u30 aan je hotel opgepikt en rond 20u kom je opnieuw aan in Cusco. Handig is vooral dat je ontbijt en lunch zijn inbegrepen! Die eet je ter plekke in een lokaal restaurantje, waar alles vooraf voor je geregeld is. Omdat het wandelniveau in de groep vaak erg verschillend is hoef je zeker niet in groep te lopen en kan je gewoon op je eentje van de natuurpracht genieten. Zelf boekten we bij Cusco Inside Travel een tour die ons 110 Soles (€27,5) per persoon kostte.

Met de taxi

Een tweede optie is om zelfstandig met de taxi te reizen. Hierbij ben je wat flexibeler wat tijd betreft, al vertrek je best nog steeds vroeg zodat je op een redelijk uur terug in Cusco arriveert. Je kan veel taxibedrijven gewoon via Whatsapp een berichtje sturen, de taxi kost je zo’n 400 soles (€100) voor 1 tot 4 personen. Voor dat bedrag word je tot aan de start van de hike gevoerd waar de taxi-chauffeur op je wacht tot je opnieuw richting Cusco wil vertrekken. De wandeling start vanuit Pacchanta.

Met het openbaar vervoer

Het is ook mogelijk om Pacchanta (deels) met het openbaar vervoer te bereiken. Dit is zonder twijfel de goedkoopste optie, maar het is wel een hoop gedoe. Eerst en vooral moet je vanuit Cusco de bus nemen vanaf Terminal Paradero Livitaca naar Tinqui (Tinki). Een buskaartje zou rond de 15 à 20 soles (€4 à €5) moeten kosten en de busrit duurt zo’n 2,5 à 3 uur. De bussen rijden elke dag vanaf 5:00 en vertrekken twee keer per uur. 

Vanuit Tinki moet je dan nog de taxi nemen tot aan Pacchanta. Deze rit duurt nog zo’n 30 minuten en kost ongeveer 10 soles (€2,5). Wij wilden eerst voor deze optie gaan, maar omdat we niet wisten wanneer de laatste bus uit Tinki vertrok besloten we om toch voor een tour te gaan. De relatief goedkope prijs inclusief ontbijt en lunch én het zorgeloze transport trokken ons uiteindelijk over de streep. Maar voor wie meer tijd heeft en eventueel in Pacchanta of Tinki kan overnachten is dit zeker een leuke optie!

Ausangate trek

Wat ons echt een leuke manier lijkt om de 7 Lagunas te bezoeken is via de Ausangate Trek. Hierbij wandel je in 5 of 6 dagen rond de Ausangate-berg en kom je langs plekken als de 7 Lagunas en de populaire Rainbow Mountain. We komen ooit zeker nog eens terug om deze meerdaagse trektocht te maken! 

Wat kost een tour?

De dagtour naar de 7 Lagunas kost je 110 soles (€27,5) per persoon en daarbij is je ontbijt en lunch ook inbegrepen. Wel moet je nog de toegang  tot het gebied van 10 soles (€2,5) betalen, en wie gebruik wil maken van de hotsprings (zeker doen!) betaalt daar nog eens 5 soles (€1,25) voor. In totaal ben je dus €31,25 kwijt voor één van de mooiste wandelingen die je in je leven zal maken!

De hike naar 7 Lagunas

De wandeling tot aan de 7 Lagunas start in het charmante dorpje Pacchanta (ook wel Pajchanta). Het kan handig zijn om gebruik te maken van Maps.me om de start van de wandeling te vinden, want dat vonden we niet zo heel erg duidelijk. Wie met een tour mee is kan natuurlijk gewoon de gids volgen. Tijdens het eerste deel van de wandeling vind je geschilderde rotsblokken die aangeven hoe ver je al gewandeld hebt. De eerste vijf kilometers gaan lichtjes bergop (met af en toe een steil stuk) waarna je het eerste meer bereikt. We overdrijven niet wanneer we zeggen dat onze mond direct openviel van verbazing, wat een plek! Voor wie even wil pauzeren is dit het ideale moment, want je moet hier gewoon absoluut even de tijd nemen om van het uitzicht genieten.

Na het eerste meer is het pad een heerlijk vlakke lus waarbij je het ene indrukwekkende meertje na het andere passeert. Wie last heeft van hoogteziekte is dat hier waarschijnlijk binnen de kortste keren vergeten! Eenmaal je het laatste meer bereikt hebt moet je nog enkele kilometers via hetzelfde pad afleggen tot je terug in het dorpje toekomt. Hoewel het uitzicht fantastisch is raden we toch aan om niet té traag te wandelen, want je wil de hotsprings zeker niet missen. Heerlijk de spieren ontspannen met zicht op de bergen. Hier wilden we echt niet meer weg! 

Tips

Vermijd hoogteziekte

Je wandelt tijdens deze hike tot op 4630 meter hoogte. Hoewel dat best meevalt in vergelijking met bijvoorbeeld Rainbow Mountain, is het toch cruciaal dat je de tijd neemt om te acclimatiseren. Maak deze wandeling dus zeker niet op je eerste dag in Cusco. Reken op zo’n 1 à 2 dagen om wat aan de hoogte te wennen en maak bij voorkeur al een tour naar een iets lager gelegen gebied zoals de Sacred Valley.

Een tip van de locals tegen hoogteziekte is om ook wat cocabladeren of -snoepjes mee te nemen. Deze kan je in Cusco overal kopen, zoals op de San Pedro Market, en kosten helemaal niet veel. De cocabladeren rol je op, waarna je ze in je mond stopt en er even lichtjes op kauwt tot ze een propje vormen. Vervolgens steek je de prop tussen je kaak en tanden, waarbij de stoffen langzaam worden opgenomen via je tandvlees. De smaak is helaas niet zo heel erg lekker, maar het schijnt te werken! Om het iets lekkerder te maken én de stoffen nog beter te laten vrijkomen voeg je trouwens best nog ‘llipta’ toe voor je de blaadjes in een propje rolt. Llipta is een poederachtige substantie (bicarbonaat of as) met smaakstoffen zoals stevia of banaan, en kan je onder andere verkrijgen in de shop van het (gratis) Coca-museum in Cusco!

Overnachten

Er zijn in Pacchanta een paar hotelletjes te vinden en het lijkt ons heerlijk om hier één of meerdere nachten te blijven. Zo kan je nog wat meer van de omgeving verkennen en kan je vooral heerlijk lang genieten van de hotsprings! Daarnaast steun je er ook de lokale bevolking mee en kan je even ontsnappen aan de drukbezochte toeristische trekpleisters.

Wat moet je zeker meenemen?

 • 10 soles toegangsgeld
 • 5 soles voor de hotsprings
 • Coca snoepjes / – bladeren
 • Zonnecrème
 • Zonnebril
 • Hoofddeksel
 • Veel laagjes
 • Regenjas
 • Snacks
 • Genoeg water (minstens 1,5 liter per persoon voor tijdens de wandeling, en eventueel ook een extra fles die je in de bus kan laten liggen voor de terugrit)
 • Een camera!
 • Handdoek
 • Zwembroek / badpak
 • Stevige wandelschoenen
 • Eventueel wandelstokken

De besneeuwde bergen lijken zich als een muur om je heen te sluiten, maar we worden met plezier gevangen gehouden op een plek als deze. Hoewel we al heel wat bestemmingen op onze prachtige wereld mochten ontdekken, vroegen we ons af of dit misschien wel niet de mooiste was.

Huaraz: een mountain paradise voor hikers!

Huaraz: een mountain paradise voor hikers!

De ideale reisroute voor een reis door Peru.

De ideale reisroute voor een reis door Peru.

Reiskosten: wat kost een reis door Peru?

Reiskosten: wat kost een reis door Peru?

8 dingen die je moet weten voor je naar Peru reist.

8 dingen die je moet weten voor je naar Peru reist.

Panorama Trek naar Laguna 69: een mind blowing hike.

Panorama Trek naar Laguna 69: een mind blowing hike.

Arequipa: 6x doen in de leukste stad van Peru.

Arequipa: 6x doen in de leukste stad van Peru.

Zelfstandig de Colca Canyon bezoeken: hike naar de Llahuar Lodge.

Zelfstandig de Colca Canyon bezoeken: hike naar de Llahuar Lodge.

Sacred Valley Peru: wat mag je zeker niet missen?

Sacred Valley Peru: wat mag je zeker niet missen?

Wat je zeker niet mag missen in en rond Cusco.

Wat je zeker niet mag missen in en rond Cusco.

Machu Picchu: de ultieme reisgids voor een magisch bezoek.

Machu Picchu: de ultieme reisgids voor een magisch bezoek.

Een complete gids voor een bezoek aan Rainbow Mountain.

Een complete gids voor een bezoek aan Rainbow Mountain.

Geef een reactie