Zelfstandig de Colca Canyon bezoeken: hike naar de Llahuar Lodge.

Een trip naar de Colca Canyon biedt reizigers een kijkje in het plattelandsleven van Peru. Daarnaast heb je er de kans om de Andescondor te spotten, te genieten van indrukwekkende vergezichten, te baden in heerlijke warmwaterbronnen en vooral om één of meerdere dagen te genieten van stoffige wandelingen doorheen één van de diepste canyons ter wereld. Het is een prachtige plek en een must do tijdens je reis door Peru, maar zelf een trek door de Colca Canyon plannen kan nogal overweldigend zijn. Hieronder geven we verschillende mogelijkheden en tips mee voor een geslaagd avontuur!

Hoe reis je tot de Colca Canyon?

Hoewel de Colca Canyon vaak als dagtrip vanuit de geweldige stad Arequipa wordt aangeboden, ben je al snel 6 uur (enkel) onderweg. Dezelfde dag nog terugkeren naar Arequipa is dus absoluut geen aanrader, blijf gewoon lekker een nachtje ter plekke slapen. Zo start je bovendien helemaal uitgerust aan je hike. De Colca Canyon-trektochten hebben geen specifiek startpunt omdat er verschillende routes en trailheads zijn, afhankelijk van hoe ver je precies wil wandelen. De bekendste start- en eindpunten vind je echter in Cabanaconde. Ook wij vertrokken vanuit dit charmante dorpje en de informatie in dit artikel slaat dan ook op dit startpunt. Er zijn drie mogelijkheden om naar de Colca Canyon te reizen.

Met een tour

Een tour geeft je de mogelijkheid om gewoon van de ervaring te genieten, zonder dat je rekening hoeft te houden met het logistieke onderdeel. Daarnaast wordt je in Arequipa opgehaald en afgezet, waardoor je niet zelfstandig tot Cabanaconde moet reizen. Je kan kiezen tussen een tweedaagse trektocht en driedaagse trektocht.

Met de bus

Met de bus doe je er zo’n 6 uur over. Normaal rijden er drie busmaatschappijen rechtstreeks tot Cabanaconde (je stopt heel kort even in Chivay), maar op dit moment is dat er slechts eentje, namelijk ‘Andalucia’. De bus vertrekt vanaf Terminal Terrestre, een busstation dat je met een Uber of taxi in zo’n 15 minuten bereikt vanuit het centrum van Arequipa. De bus vertrekt dagelijks om 01:00, 04:00 en 13:30. Een ticketje kost je 28 soles (€7) en kan je aankopen bij het Andalucia-loket (bij het binnenkomen van de stationshal sla je rechtsaf, het loket vind je vervolgens helemaal achteraan aan de linkerkant). Daarnaast betaal je ook nog eens 3 soles (€0,75) voor het gebruik van het busstation. Dit loket vind je middenin de vertrekhal.

De bus vanuit Cabanaconde vertrekt dagelijks om 6:30, 9:30 en 13:30 vanaf Plaza de Armas en je ticket (25 soles – €6,25) koop je in het winkeltje tegenover de bushalte of op de bus zelf (er komt altijd een kaartjesknipper langs). 

Onlangs deze bus genomen? Laat ons onderaan dit artikel zeker iets weten indien de bustijden opnieuw veranderd zijn, zodat we de juiste informatie kunnen meegeven!

Met een colectivo

Naast de bus is er nog een tweede optie om zelfstandig tot Cabanaconde te reizen. Perfect voor wie de bus gemist heeft of wat sneller naar Cabanaconde wil reizen. Colectivos zijn minibusjes en kan je wat vergelijken met een gedeelde taxi. De colectivos zijn te vinden op verschillende privé ‘mini-terminals’ op en rond de Avenida Andrés Avelina Cáceres. Ook hier kan je met een taxi of Uber in 15 minuten naartoe reizen.

Elk busje biedt plaats aan 8 tot 12 personen en ze vertrekken zodra ze vol zijn. Het kan dus dat je even zal moeten wachten. Het grootste voordeel is dat ze veel sneller rijden en je waarschijnlijk al na zo’n vijf uur in Cabanaconde toekomt. Een nadeel is dan weer dat de busjes slechts tot in Chivay rijden, waar je opnieuw een colectivo moet regelen tot aan Cabanaconde. Een ticket van Arequipa tot aan Chivay kost je 20 soles (€5) De verschillende mogelijkheden vanuit Arequipa zijn:

 • Transportes Centella | vanaf 05:00, met meerdere busjes per uur | Av. Andrés Avelino Caceres 310
 • Transportes Caminos del Inca | vertrekt telkens op het uur vanaf 03:00 | Av. Javier Pérez de Cuéllar 107
 • Minibus Terminal 3 | Av. Andrés Avelino Cáceres 101

Eenmaal aangekomen in Chivay vind je de colectivos buiten de busterminal en de busjes vertrekken opnieuw eenmaal ze vol zitten. Een ticketje van Chivay naar Cabanaconde kost je 10 soles (€2,5).

Cabanaconde tot aan de Llahuar Lodge

Zelf namen we om 13:30 de bus uit Arequipa en kwamen pas laat in de avond aan in Cabanaconde. Zoals reeds gezegd is het zeker een aanrader om er eerst een nacht te verblijven en pas de ochtend daarop je hike te starten. ‘Pachamama Cabanaconde’ is een heel fijn hostel met een goed restaurant, en bovendien geven de werknemers je ‘s avonds een grondige briefing waarbij je vragen kan stellen over je hike-plannen. Je krijgt er trouwens een handige kaart van de canyon bovenop (ook wie niet in het hostel verblijft kan de kaart aankopen bij de receptie).

De dag erna begin je best al vroeg aan de hike zodat je niet de volledige wandeling in de volle zon moet afleggen. Zelf vertrokken we rond 08u00 en vonden dat ideaal! De wandeling start officieel vanaf het ‘viewpoint of Achachiwa’, al is het nog niet zo vanzelfsprekend om dit terug te vinden! Hieronder geven we een handige wegbeschrijving mee.

Je kan bij Pachamama een lunchpakket vragen om mee te nemen op je hike. Heel handig en vooral ook lekker! Vraag de dag ervoor even na of ze ‘s ochtends een pakketje voor je klaar kunnen zetten.

Cabanaconde tot Mirador de Achachiwa.

Bullring
Mirador

Ga vanuit de Plaza de Armas naar de Bolivarstraat (ten westen van Cabanaconde, zie Google Maps) en loop tot aan de richtingaanwijzer. Het bord geeft het rechter pad aan naar Mirador de Achachiwa, neem dit pad niet!

Je moet links van het bord het heuveltje op, daar kom je tot bij de stierenarena, een kleine arena met rood geverfde muren. Loop links van de arena en je zal op je rechterkant het juiste pad zien liggen (je zal opnieuw in de verte een richtingaanwijzer zien staan). Dit pad brengt je naar een verlaten voetbalveld. Loop langs het voetbalveld en volg het pad gedurende vijf minuten (nadat je het voetbalveld gepasseerd hebt sla je niets linksaf, maar ga je rechtdoor). Het uitzichtpunt is een hutje van eucalyptushout met een rieten dak.  Je blijft best op het platform om van het uitzicht te genieten, want de rand van de canyon kan erg glad en gevaarlijk zijn.

Mirador tot Llahuar Lodge

Volg de pijl

Links van de kleine hut vind je het pad terug dat doorloopt tot aan Llahuar. Volg niet het pad dat langs de grote boulders loopt, maar het pad dat vlak tegenover de hut aftakt. De start wordt aangegeven door twee pijlen die op de rotsen zijn geschilderd. Hier loop je even langs de rand van de canyon, later ga je geleidelijk in zigzag naar beneden. Na 40 minuten moet je over een klein houten brugje waarna je verder wandelt langs een vlak stuk met prachtige uitzichten! Enkele minuten later start het afdalen opnieuw, via haarspeldbochten zak je geleidelijk af naar de bodem van de canyon en dit is het lastigste stuk van de wandeling. Je knieën zullen zeker afzien!

Uiteindelijk bereik je helemaal beneden de Colca rivier, die je via een brug over moet. Gebruik de oude hangbrug niet, maar kies voor de nieuwe betonnen brug. Heel belangrijk! Eenmaal je de rivier hebt overgestoken kan je rechts van de brug kleine geisers terugvinden. Links van de brug vind je een overdekte bushalte die perfect is om in welgekomen schaduw te genieten van je lunch en even uit te rusten.

Om door te gaan naar Llahuar wandel je 30 minuten lichtjes bergop tot aan Turuna. Daar passeer je opnieuw een bushalte waar je links moet afslaan en vervolgens daal je terug af tot aan de rivier. Steek de brug over, sla linksaf en na twee minuutjes wandelen bereik je de lodge!

Llahuar Lodge tot aan Cabanaconde

Er zijn vier mogelijkheden om vanaf de Llahuar Lodge opnieuw tot in Cabanaconde te geraken:

 • Meerdaagse trektocht: veel hikers kiezen voor een meerdaagse trektocht waarbij je vanuit de Llahuar Lodge in twee of meerdere dagen rustig opnieuw tot aan Cabanaconde hiket. Er zijn heel wat mogelijkheden, waarbij een overnachting in Sangalle de populairste is. 
 • Via dezelfde weg terug: je kan dezelfde route opnieuw naar boven afleggen. In dat geval doe je er minstens 8 uur over. Probeer dan zeker erg vroeg te starten om niet te lang in de hitte te moeten klimmen!
 • Met de bus: vroeger reed er dagelijks een bus om 11 uur vanaf Llahuar tot aan Cabanaconde. Sinds de corona crisis rijdt de bus enkel op maandag en donderdag om 3 uur ‘s nachts en om 18 uur. De werknemers bij Pachamama lieten ons wel weten dat je niet altijd kan vertrouwen op die vertrektijden en dat de bus soms (uren) later of helemaal niet rijdt. 
 • Met een taxi: omdat wij sowieso diezelfde dag nog naar Arequipa moesten doorreizen durfden we jammer genoeg niet te rekenen op de bus. Gelukkig vonden we een andere optie, namelijk de ‘taxi’! Hierbij brengt de eigenaar van de Llahuar Lodge je in zijn 4×4 tot in Cabanaconde. De taxi kost je 250 soles (€63) en kan je met 4 mensen delen. Wij vroegen bij aankomst gewoon even rond of er nog iemand met de taxi naar boven moest en vonden zo een fijn Nederlands koppel dat met ons mee wilde. The easy way out, al was de taxirit door de canyon ook een gek avontuur op zich!

Wat kost een bezoek aan de Colca Canyon?

 • Bus naar Cabanaconde: €8,20 per persoon
 • Overnachting Cabanaconde: €25,18 voor een tweepersoonskamer + ontbijt
 • Diner + lunchpakket Cabanaconde: €14,84 per persoon
 • Colca Canyon toegang: €17,65 per persoon
 • Overnachting Llahuar: €20,14 voor een tweepersoonskamer + ontbijt
 • Diner + drinks Llahuar: €11 per persoon
 • Taxi naar Cabanaconde: €63 voor vier personen
 • Bus naar Arequipa: €6,65 per persoon

In totaal kostte ons bezoek aan de Colca Canyon dus €96,75 per persoon, waarbij alles inbegrepen is voor een zelfstandig bezoek. Je toegangsticket voor de Colca Canyon hoef je trouwens niet vooraf te boeken. Je komt tijdens het wandelen vanzelf iemand tegen die je een ticket zal verkopen.

Tips

Doe geen dagtour

Er zijn heel wat opties om de Colca Canyon tijdens een dagtrip te bezoeken, maar dat is eerder af te raden. Je bent op die manier namelijk uren onderweg van en naar Arequipa en je bezoekt slechts enkele uitkijkpunten, terwijl je de canyon niet eens in wandelt. Dit lijkt ons enorm zonde, want het is er echt indrukwekkend mooi! Plan dus minstens één overnachting, het levert je gegarandeerd een fijne ervaring op.

Boek vooraf!

Wil je in de canyon overnachten, dan boek je dit best enkele weken vooraf. Er zijn slechts een paar plekken en die zijn best wel populair. De Llahuar Lodge boek je hier. Indien de plek volgeboekt is kan je ook overnachten bij Casa De Virginia, al hebben die minder hot springs.

Vermijd hoogteziekte

Cabanaconde ligt op 3287 meter hoogte waardoor je er kans hebt op hoogteziekte. Zelf hadden we er gelukkig geen last van, want tijdens het hiken daal je terug af tot 2020 meter. Wie wil kan voor de zekerheid cocasnoepjes en/of -bladeren meenemen. Drink ook altijd voldoende water en doe het wat rustiger aan.

Condors

Je kan condors spotten in de Colca Canyon! Wie wil kan vervoer regelen tot aan ‘Mirador Cruz del Condor’, maar dit leek ons vooral een enorm drukke en toeristische plek. Het is gelukkig helemaal niet nodig om 13 kilometer buiten Cabanaconde te reizen, want wij zagen drie exemplaren tijdens onze wandeling doorheen de canyon! Gewoon zomaar op het midden van de dag. Kijk tijdens het hiken dus af en toe eens omhoog! Je zal hun gigantische schaduw waarschijnlijk eerst opmerken, waardoor je ze makkelijker kan spotten. Tip: als je van Cabanaconde naar LLahuar afdaalt via de switchbacks heb je ‘t meeste kans om condors te zien, hier zitten namelijk enkele nesten in de rotswand!

Hoe ziet een tweedaagse Colca Canyon tocht eruit?

Dag 1

 • 13u30: bus vanuit Arequipa
 • 19u30: aankomst Cabanaconde
 • 20u30: diner en briefing

Dag 2

 • 07u00: ontbijt
 • 08u00: start van de hike
 • 13u00: lunch + aankomst Llahuar Lodge
 • 14u00: relaxen en genieten van de hot springs

Dag 3

 • 07u00: ontbijt
 • 07u30: taxi tot aan Cabanaconde (of bus/terughiken)
 • 09u30: bus naar Arequipa 
 • 15u30: aankomst Arequipa

Wat moet je zeker meenemen?

 • Genoeg cash (er is geen atm in Cabanaconde en Llahuar)
 • Goede wandelschoenen
 • Hoofddeksel
 • Zonnebril
 • Zonnecrème
 • Een trui (voor ‘s avonds)
 • Regenjas
 • Handdoek
 • Zwembroek/badpak
 • Wandelstokken
 • Snacks
 • Genoeg water
 • Camera

We wisten eerlijk gezegd niet zo goed wat te verwachten van dit op het eerste zicht droge en dorre landschap. Het maakte de aangename verrassing des te groter! De uitzichten zijn werkelijk adembenemend, de hotsprings meer dan welkom en de majestueuze condors waren zonder twijfel de kers op de taart. Heb je dus nog enkele dagen te spenderen in Peru, dan is een bezoekje aan deze vallei een uitstekend idee!

Huaraz: een mountain paradise voor hikers!

Huaraz: een mountain paradise voor hikers!

De ideale reisroute voor een reis door Peru.

De ideale reisroute voor een reis door Peru.

Reiskosten: wat kost een reis door Peru?

Reiskosten: wat kost een reis door Peru?

8 dingen die je moet weten voor je naar Peru reist.

8 dingen die je moet weten voor je naar Peru reist.

Panorama Trek naar Laguna 69: een mind blowing hike.

Panorama Trek naar Laguna 69: een mind blowing hike.

Arequipa: 6x doen in de leukste stad van Peru.

Arequipa: 6x doen in de leukste stad van Peru.

Sacred Valley Peru: wat mag je zeker niet missen?

Sacred Valley Peru: wat mag je zeker niet missen?

Wat je zeker niet mag missen in en rond Cusco.

Wat je zeker niet mag missen in en rond Cusco.

7 Lagunas: een van de mooiste hikes in Peru.

7 Lagunas: een van de mooiste hikes in Peru.

Machu Picchu: de ultieme reisgids voor een magisch bezoek.

Machu Picchu: de ultieme reisgids voor een magisch bezoek.

Een complete gids voor een bezoek aan Rainbow Mountain.

Een complete gids voor een bezoek aan Rainbow Mountain.

Geef een reactie