De ideale reisroute voor een reis door Peru.

Wie een eerste bestemming zoekt om Zuid-Amerika ten volle te ervaren is in Peru zeker en vast aan het juiste adres. Van de 32 verschillende types wereldklimaten vind je er in Peru maar liefst 28 terug, je switch hier dus sneller van soort (prachtig) landschap dan van onderbroek! Voeg daar nog eens gezellige steden, bruisende lokale markten, kleurrijke lagunes, een heerlijke keuken, het majestueuze Andes-gebergte en natuurlijk Machu Picchu aan toe, en je snapt waarschijnlijk wel waarom Peru zo’n populaire bestemming is. Hieronder vind je de ideale reisroute voor een prachtige reis door Peru!

Hoeveel tijd heb ik nodig om door Peru te reizen en welke reisrichting kies ik?

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: Peru is gi-gan-tisch! Tenzij je zo’n twee maanden de tijd hebt, zal je helaas keuzes moeten maken. Zelf legden we onderstaande route af in 1 maand tijd, maar wie wat sneller reist kan deze reis waarschijnlijk ook in 3,5 weken maken. Korter raden we niet aan, want je spendeert sowieso al heel wat dagen op de bus. Heb je echter meer tijd, dan kunnen we dat alleen maar toejuichen! Er valt zoveel te zien dat je je er gerust een half jaar kan uitleven.

Omdat de regio rond Cusco een pak hoger ligt, reizen de meeste mensen van het op zeeniveau gelegen Lima naar Cusco. Zo wen je geleidelijk aan de hoogte en verminder je de kans op hoogteziekte. Wij deden de route echter omgekeerd en startten dus in Cusco, en ook dat ging prima! Voorzie dan wel wat extra tijd om rustig te wennen aan de hoogte.

Wat is de beste reistijd voor een reis door Peru?

Omdat Peru heel wat verschillende klimaten kent, kan je hier in principe het hele jaar door reizen. Wanneer je echter onderstaande route volgt, dan is de beste reistijd tussen mei en oktober. Buiten deze maanden reis je in het regenseizoen, maar zelfs dan is de kans klein dat het de hele dag door regent. Juli en augustus zijn de populairste reismaanden, dus wie niet zo houdt van (vooral on)gezellige drukte kan deze maanden maar best vermijden. Wij reisden in oktober en november doorheen Peru en vonden dat ideaal!

Onze reisroute

Cusco

Cusco is zo’n heerlijk unieke plek, waar je wekenlang kan rondhangen, ontdekken of bezoeken én nog steeds niet alles gezien zal hebben! Deze voormalige Inca-hoofdstad is de perfecte uitvalsbasis voor enkele van Peru’s meest spectaculaire (dag)uitstappen, en bovendien valt er ook in Cusco zelf vanalles te beleven. Als je ‘t ons vraagt, verblijf je er best minstens een week. Zo heb je alle tijd om te acclimatiseren, rustig de stad te verkennen en heel wat fantastische dagtrips af te vinken. Zo is de Rainbow Mountain zeker een must en vonden we de hike naar de 7 Lagunas de mooiste in de regio! En natuurlijk moet je minstens twee dagen vrijhouden om Machu Picchu te bezoeken, of langer voor wie er liever naartoe wil hiken. Cusco, het is zo’n stad waar je je sneller thuis zal voelen dan je vooraf had kunnen denken! Hier lees je al onze tips voor een bezoek aan Cusco.

Hoeveel tijd heb je nodig in Cusco? Reken op minstens 4 dagen (inclusief Machu Picchu), maar spendeer er, indien enigszins mogelijk, liefst (meer dan) een week. 

Van Lima naar Cusco: een vlucht van 1,5 uur.

Arequipa

Tijd voor de leukste stad van Peru! Hoewel Arequipa met zo’n 900.000 inwoners de tweede grootste stad van het land is, voelen de gezellige straten in het oude centrum rustig en vertrouwd aan. De zon schijnt er zo goed als altijd, er zijn zoveel lekkere restaurantjes dat het er moeilijk kiezen is en el ritmo de vida is er heerlijk tranquilo! Arequipa wordt ook vaak de ‘witte stad’ genoemd omdat de meeste gebouwen er gemaakt zijn van witte sillar, een gesteente afkomstig van de enorme vulkaan ‘Misti’ die de skyline van de stad domineert. Veel reizigers passeren hier op weg naar de Colca Canyon, maar Arequipa zelf is ook zeker meer dan een bezoekje waard! We sommen hier onze favoriete bezienswaardigheden in Arequipa voor jullie op.

Veel reizigers maken tussen Cusco en Arequipa ook nog een tussenstop in Puno. Van hieruit kan je namelijk een bezoekje brengen aan het gigantische Titicacameer. Volgens wat we along the way te horen kregen blijkt het er echter heel erg toeristisch. Hierdoor, en in combinatie met ons drukke reisschema, kozen we zelf om Puno links te laten liggen.

Hoeveel tijd heb je nodig in Arequipa? Met één à twee volle dagen kan je al veel van de highlights meepikken. 

Van Cusco naar Arequipa: busrit van 11,5 uur (bijvoorbeeld PeruHop of Cruz del Sur).

Colca Canyon

Een trip naar de Colca Canyon biedt reizigers een kijkje in het plattelandsleven van Peru. Daarnaast heb je er de kans om de Andescondor te spotten, te genieten van indrukwekkende vergezichten, te baden in heerlijke warmwaterbronnen en vooral om één of meerdere dagen te genieten van stoffige wandelingen doorheen één van de diepste canyons ter wereld (maar liefst twee keer zo diep als de Grand Canyon!). Het is een prachtige plek en een must do tijdens je reis door Peru. We geven je hier alle informatie mee om zelfstandig door de Colca Canyon te trekken.

Hoeveel tijd heb je nodig in de Colca Canyon? Minstens twee à drie dagen.  

Van Arequipa naar de Colca Canyon: busrit van 6 uur.

Nazca

Nazca is voor veel reizigers een korte, maar populaire tussenstop. Hier vind je namelijk de indrukwekkende Nazca-lijnen, ook wel het grootste mysterie van Peru genoemd. De Nazca-lijnen zijn geogliefen in het zand waarin je tientallen reusachtige figuren kan waarnemen zoals dieren, insecten, spiralen en geometrische vormen. Sommige lijnen zijn tot wel 275 meter lang en 30 centimeter diep! Door hun grote omvang kan je de lijnen het best vanuit de lucht waarnemen. Dat kan op twee manieren. Er is een uitkijktoren vanwaar je zicht hebt op enkele figuren, maar wie de Nazca-lijnen in hun volle glorie wil bewonderen kan een vlucht boeken waarbij je over de lijnen heen cirkelt. Backpackers die met PeruHop reizen kunnen onderweg van Arequipa naar Huacachina gratis een bezoekje brengen aan de uitkijktoren. Reis je met een andere busmaatschappij, dan betaal je ongeveer €1.

Hoeveel tijd heb je nodig in Nazca? Voor wie geen vlucht boekt is een korte tussenstop voldoende. 

Van Arequipa naar Nazca: busrit van 10 uur (PeruHop of Cruz del Sur).

Skippen: Huacachina

Rond een kleine oase middenin woestijngebied vind je de grootste zandduinen van Zuid-Amerika. Huacachina is enorm populair geworden bij zowel reizigers als locals omdat je er met een sand buggy door de duinen kan scheuren, of er met een sandboard vanaf kan glijden. Voor wie het iets minder avontuurlijk mag: in zo’n 20 minuutjes kan je één van de duinen beklimmen om er de dag te eindigen met een spectaculaire zonsondergang. Om eerlijk te zijn vinden we Huacachina eigenlijk niet echt de moeite om naartoe te reizen. De plek is ongezellig, luid en de duinen lagen vol met vuilnis. We voelden ons een beetje gevangen in een tourist trap, deze bestemming kan je dus wat ons betreft met een gerust hart overslaan indien je eerder beperkt bent in tijd op je reis door Peru.

Hoeveel tijd heb je nodig in Huacachina? Geen, maar wie toch een bezoekje wil brengen hoeft er slechts één overnachting te boeken. 

Van Nazca naar Huacachina: rechtstreekse busrit van 2 uur met PeruHop. Wie met Cruz del Sur reist wordt afgezet in Ica en moet nog een taxi regelen.

Paracas

Paracas is een klein en rustig dorpje, waar op het eerste zicht niet veel te beleven valt. Toch moet je er minstens een halve dag spenderen, want via een korte boottocht vaar je naar de Islas Ballestas, ook wel de ‘Poor Man’s Galapagos’ genoemd, waar je pelikanen, zeeleeuwen en zelfs pinguïns kan spotten! De boottochten vertrekken om 8:00 en 10:00 uur en duren zo’n twee uur. Wie wat meer tijd heeft kan ook een scooter huren en het nabijgelegen Paracas National Reserve verkennen. Een prachtig nationaal park met weidse landschappen en een woeste kustlijn. 

Hoeveel tijd heb je nodig in Paracas? Minstens één overnachting.   

Van Huacachina naar Paracas: rechtstreekse busrit van 1,5 uur met PeruHop. Wie met Cruz del Sur reist moet eerst nog een taxi regelen tot in Ica.

Lima

De hoofdstad is een wereld van verschil met de rest van Peru! Waar de bergdorpjes vooral soberheid uitstralen is Lima net een hypermoderne stad met hoge wolkenkrabbers en hippe restaurants. De populairste wijk om te verblijven is Miraflores en wie overdag even wil rondslenteren moet zeker even langs de kleurrijke wijk Barranco passeren. Je kan er je laatste inkopen doen, een surfles volgen, oude ruïnes bezoeken en vergeet zeker ook niet om echte ceviche te proeven! Wil je weten wat de Peruaanse keuken nog te bieden heeft, dan kan je voor deze of deze foodtour gaan!

Hoeveel tijd heb je nodig in Lima? Minstens één volle dag.

Van Paracas naar Lima: Busrit van 3,5 uur (PeruHop of Cruz del Sur).

Hier hadden we zelf helaas geen tijd meer voor, maar in Peru kan je ook het Amazone gebied ontdekken! Vanuit Lima vlieg je naar Iquitos, de poort tot de Peruaanse Amazone. Je vindt er amper toeristen maar ontzettend veel diersoorten, trekt erop uit met traditionele inheemse stammen en ontdekt er het leven in het grootste bos ter wereld.

Huaraz

Huaraz, een stad verscholen tussen de indrukwekkende bergen van de Peruaanse Andes, is volgens ons een niet te missen bestemming in Peru. Deze regio kan zich probleemloos meten met de andere bergmekka’s op deze wereld, en ondanks de waanzinnige uitzichten en zachte prijzen blijft Huaraz grotendeels onaangetast door internationaal toerisme. De meeste reizigers lijken massaal naar het zuiden van Peru te trekken en laten dit verborgen juweeltje in het noorden over aan degene die bereid zijn off the beaten path te reizen. Ben je geen wandelaar, dan heb je in Huaraz niet zoveel te zoeken. Maar voor wie een geslaagde reis gelijkstaat aan hiken door de bergen, is Huaraz zeker een must! Wij somden de mooiste hikes in Huaraz voor jullie op.

Hoeveel tijd heb je nodig in Huaraz? Minstens drie dagen, maar je kan er zonder problemen twee weken verblijven.  

Van Arequipa naar de Colca Canyon: busrit van 8 uur met Cruz del Sur.

Kiezen is altijd verliezen, maar met deze diverse reisroute krijg je al heel wat van het prachtige Peru te zien. Het omvat al onze favoriete ingrediënten voor een geslaagde reis: interessante cultuur, overweldigende natuur én een keuken om duimen en vingers bij af te likken! Hebben we het trouwens al over cavia’s aan ‘t spit en pisco sours gehad?! Kortom: een fantastische bestemming die ons ter plekke al deed beslissen dat het zeker niet bij één bezoekje zal blijven!

Huaraz: een mountain paradise voor hikers!

Huaraz: een mountain paradise voor hikers!

Reiskosten: wat kost een reis door Peru?

Reiskosten: wat kost een reis door Peru?

8 dingen die je moet weten voor je naar Peru reist.

8 dingen die je moet weten voor je naar Peru reist.

Panorama Trek naar Laguna 69: een mind blowing hike.

Panorama Trek naar Laguna 69: een mind blowing hike.

Arequipa: 6x doen in de leukste stad van Peru.

Arequipa: 6x doen in de leukste stad van Peru.

Zelfstandig de Colca Canyon bezoeken: hike naar de Llahuar Lodge.

Zelfstandig de Colca Canyon bezoeken: hike naar de Llahuar Lodge.

Sacred Valley Peru: wat mag je zeker niet missen?

Sacred Valley Peru: wat mag je zeker niet missen?

Wat je zeker niet mag missen in en rond Cusco.

Wat je zeker niet mag missen in en rond Cusco.

7 Lagunas: een van de mooiste hikes in Peru.

7 Lagunas: een van de mooiste hikes in Peru.

Machu Picchu: de ultieme reisgids voor een magisch bezoek.

Machu Picchu: de ultieme reisgids voor een magisch bezoek.

Een complete gids voor een bezoek aan Rainbow Mountain.

Een complete gids voor een bezoek aan Rainbow Mountain.

Geef een reactie