Machu Picchu: de ultieme reisgids voor een magisch bezoek.

Je kan er niet omheen, wie naar Peru reist heeft zonder twijfel Machu Picchu op de planning staan. Deze oude Inca-stad werd gebouwd in de 15de eeuw en werd pas in 1911 ‘herontdekt’ door ontdekkingsreiziger Hiram Bingham, nadat een lokale boer hem vertelde over oude ruïnes op de top van een nabijgelegen berg. Machu Picchu, een symbool van het gigantische Incarijk, werd in 1983 aangewezen als UNESCO-werelderfgoed en werd in 2008 uitgeroepen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Vandaag de dag trekt Machu Picchu maar liefst 1,8 miljoen bezoekers per jaar, de oude ruïnes bezoeken vergt dus wat voorbereidingswerk. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt zoals welk ticket je moet boeken, hoe je tot bij Machu Picchu komt en nog meer handig tips!

Heel handig weetje: Machu Picchu spreek je uit als ‘matsjoe piktsjoe’ en betekent ‘oude berg’ in de oude Quechua-taal. Spreek je het – zoals heel wat toeristen – echter uit als ‘matsjoe pitsjoe’, dan refereer je naar deze belangrijke Incaruïnes als ‘oude penis’. Misschien toch nog even oefenen op die uitspraak! ;-).

Hoe bezoek je Machu Picchu?

Er zijn drie manieren om Machu Picchu te bezoeken. Zelf bezochten we Machu Picchu volledig zelfstandig, maar heel wat mensen kiezen ervoor om in groep naar het wereldwonder te hiken. Wie echter liefst op zijn gemak is en het plannen aan iemand anders overlaat kan ook altijd een tour boeken vanuit Cusco (zo’n tour boek je hier!). 

Zelfstandig Machu Picchu bezoeken

Persoonlijk vonden we de trektochten naar Machu Picchu wat aan de dure kant en we hoorden dat het vooral heel toeristisch aanvoelt. Daarom besloten we om wat extra tijd op andere plekken te spenderen en Machu Picchu met de trein te bezoeken. Al kunnen we ons heel goed inbeelden dat het nog zoveel indrukwekkender moet zijn om op deze magische plek toe te komen nadat je dagen door de jungle geploeterd hebt! Kies dus vooral de optie die jou het meeste aanspreekt.

Vanuit Cusco naar Aguas Calientes

Machu Picchu bezoek je vanuit het nabijgelegen dorpje ‘Aguas Calientes’, ook wel Machu Picchu Pueblo genoemd. De enige manier om vanuit Cusco tot in Aguas Calientes te reizen is met de trein. De meeste reizigers nemen vanuit Cusco de bus/taxi tot in Poroy of Ollantaytambo en reizen van daaruit verder met de trein, maar wat heel wat mensen niet weten is dat er een rechtstreekse trein vanuit Cusco (San Pedro station) tot in Aguas Calientes rijdt! Je doet er wat langer over, maar met de uitzichten die je de hele rit voorgeschoteld krijgt is dat zeker geen straf. Daarnaast ligt het treinstation op wandelafstand van het oude centrum van Cusco, waardoor je er gewoon te voet naartoe kan.

We raden aan om een dag op voorhand tot in Aguas Calientes te reizen en de dag nadien heel vroeg op te staan om Machu Picchu te bezoeken. De treinrit vanuit Cusco duurt een ruime drie uur (one way), dus het wordt wel erg krap als je heen en terug wil reizen op dezelfde dag.  

Er zijn twee treinmaatschappijen waaruit je kan kiezen, namelijk Inca Rail and Perurail. Het is slim om de prijzen vooraf even te vergelijken. Boek zeker genoeg op voorhand (zelfs maanden!), want de treintickets zijn vaak uitverkocht of worden heel erg duur naarmate de reisdatum nadert. Zelf reisden we uiteindelijk met Perurail, een erg aangename ervaring. Bij het boeken kan je kiezen tussen twee opties van wagons, namelijk ‘Expedition’ of ‘Vistadome’. Die laatste is iets duurder maar door de grote ramen krijg je een fantastisch zicht over het voorbijgaande landschap. We hebben beide opties uitgetest, want op de terugweg reisden we in de ‘Expedition’-wagon. Uiteindelijk vonden we de Vistadome zijn geld best wel waard! Bovendien krijg je hier ook een gratis drankje en snacks aangeboden.

Je mag enkel handbagage meenemen op de trein, maar zo goed als elk hotel in Cusco houdt je valies gratis bij tot je terug bent.

Je hoeft de treintickets niet per se af te drukken, want je kan ze gewoon digitaal laten scannen via de app ‘PeruRaileTicket’.

Vanuit Aguas Calientes naar Machu Picchu

Eenmaal in Aguas Calientes zijn er twee manieren om tot bij Machu Picchu te komen. De gemakkelijkste optie is om er met de bus naartoe te reizen (de bushalte vind je hier). Een ticket kost je €12 enkel of €24 voor een retour per persoon. De eerste bus vertrekt om 5:30, maar als je zeker wil zijn van een plaatsje dan ga je best al rond 4:30 aanschuiven. Geen paniek indien de bus toch al direct vol zit, want in de vroege ochtend rijden de bussen letterlijk om de minuut! De busrit duurt zo’n 20 minuutjes en de ingang van Machu Picchu opent om 6:00 uur. Zat je op de eerste bus, dan moet je dus nog een tiental minuutjes wachten aan de ingang. Ideaal om nog snel even naar toilet te gaan, want eenmaal op de site zijn er geen toiletten beschikbaar!

Om je wat stress te besparen kan je je busticket een dag op voorhand kopen. Het kantoor vind je hier. Vergeet je paspoort niet!

Wie liever wat geld bespaart kan ook tot aan Machu Picchu wandelen. Via heel wat trappen wandel je in zo’n 1,5 à 2 uur naar boven en stijg je ongeveer 400 meter. Wij kozen echter voor best of both worlds en besloten om de bus tot boven te nemen en terug naar beneden te wandelen. De route kan je gemakkelijk via Maps.me terugvinden.

Let op: het is verboden om etenswaren, camera-statieven, selfiesticks en drones mee te nemen naar de site.

Via een meerdaagse trektocht

Inca Trail

De Inca Trail is zonder twijfel de beroemdste trektocht in dit rijtje. Hierbij wandel je langs het pad dat de Inca’s vroeger gebruikten om tot bij Machu Picchu te komen. Wie de volledige Inca Trail loopt wandelt in zo’n vier dagen tot aan Machu Picchu zelf. Dit is de enige trektocht die niet in Aguas Calientes eindigt maar bij Machu Picchu zelf, en bovendien nog eens ‘s ochtends vroeg voordat alle dagjesmensen toekomen. Lijkt ons heel erg bijzonder! Tijdens de tocht slaap je in tentjes en bezoek je onderweg nog heel wat andere Inca ruïnes. Na 43 kilometer bereik je dan eindelijk het eindpunt. Je mag deze trail niet zonder gids lopen en je moet de hike minstens 6 maand op voorhand boeken. De Inca Trail kost je tussen de €500 en €1000 per persoon, afhankelijk van hoeveel luxe je wenst.

Salkantay Trek

Indien we zelf tot aan Machu Picchu wandelden, kozen we waarschijnlijk voor deze wandeltocht. De Salkantay Trek brengt je in vijf dagen naar Machu Picchu waarbij je in totaal 80 kilometer aflegt. Waar het bij de Inca Trail vooral om oude Inca ruïnes gaat, draait het bij de Salkantay Trek vooral om prachtige natuur. Je loopt er langs adembenemende uitzichten over besneeuwde bergen en groene ondoordringbare jungle. Het is de pittigste wandeltocht in het rijtje, maar volgens ons wel met de grootste beloning.

Lares Trek

Wie fysiek niet op zijn hoogtepunt zit, kan het rustiger aandoen met de Lares Trek. Hierbij hike je zo’n 33 kilometer waarbij je na het wandelen zelfs kan relaxen in heerlijke hot springs. Uiteindelijk eindig je in Ollantaytambo en neem je de trein richting Aguas Calientes om ten slotte een bezoekje te brengen aan Machu Picchu.

Inca Jungle Trail

Heb je het liever wat avontuurlijker? Dan is de Inca Jungle Trail waarschijnlijk iets voor jou! Hierbij combineer je de vierdaagse wandeltocht met mountainbiken, raften en ziplinen. Als kers op de taart bezoek je dan op dag vier het magische Machu Picchu.

Persoonlijk zouden we durven aanraden om de trektochten naar Machu Picchu links te laten liggen en de extra tijd te gebruiken om de Ausangate Trek te wandelen. Dit is een zesdaagse trektocht waarbij je langs prachtige plekken als de ‘7 Lagunas’ en ‘Rainbow Mountain’ komt. Hiervoor komen we zeker ooit eens terug!

4 verschillende tickets

Omdat Machu Picchu zo populair is werden de regels om de ruïnes te bezoeken verstrengd. Bij het boeken van je tickets moet je een tijdstip van aankomst kiezen en in theorie heb je vier uur de tijd om de site te verkennen. Hoewel je effectief binnen de aangegeven periode moet arriveren, kan je echter zolang als je wilt Machu Picchu verkennen. Je kan kiezen uit negen verschillende tijdslots:

 • 6:00 – 7:00
 • 7:00 – 8:00
 • 8:00 – 9:00
 • 9:00 – 10:00
 • 10:00 – 11:00
 • 11:00 – 12:00
 • 12:00 – 13:00
 • 13:00 – 14:00
 • 14:00 – 15:00

Vroeger was ook het inhuren van een gids verplicht, maar dat is niet meer het geval. Naast het bezoeken van Machu Picchu kan je ook de nabijgelegen bergen beklimmen, al moet je je tickets dan wel heel ver van tevoren boeken, want er worden slechts enkele mensen toegelaten. Ook het reguliere ticket boek je best enkele weken op voorhand, want ook daarvoor geldt er een limiet. De tickets boek je via de officiële website. De ticketverdeling voor 2022 en 2023 is als volgt:

 • Machu Picchu: 3244 tickets per dag
 • Machu Picchu + Wayna (Huayna) Picchu Mountain: 200 tickets per dag
 • Machu Picchu + Machu Picchu Mountain: 400 tickets per dag
 • Machu Picchu + Huchuy Picchu Mountain: 200 tickets per dag

Wat kost een bezoek aan Machu Picchu?

De kosten van een bezoek aan Machu Picchu hangen natuurlijk af van op welke manier je de Incaruïnes verkent. Omdat wij Machu Picchu zelfstandig bezochten, geven we de kosten mee van een autonoom bezoek. Wil je echter een tour of trektocht boeken, dan raden we aan om de prijzen vooraf goed met elkaar te vergelijken en niet op de eerste de beste site te boeken.

 • Treintickets: €147,85 per persoon voor een retour
 • Toegang Machu Picchu: €36,80 per persoon
 • Hotelovernachting + ontbijt: €16,96 per persoon
 • Bus (one way): €12,44 per persoon

Een bezoek aan Machu Picchu kostte ons dus in totaal €214,05 per persoon. Dat is zo goed als het laagste bedrag dat je zal vinden en daarvoor hebben we alles heel ver vooraf geboekt.

Handig tips voor Machu Picchu

Ga vroeg of heel laat

Machu Picchu is zo goed als elke dag uitverkocht en het wordt er dan ook heel erg druk. We raden aan om ofwel het eerste of het laatste tijdslot te kiezen om zo rustig van de omgeving te kunnen genieten. Wij gingen om 6u00 en vonden het heel goed te doen! Eenmaal de bezoekers van het tweede tijdslot arriveerden werd het al gezellig druk en voor we het wisten was het er over de koppen lopen. We waren dus enorm dankbaar voor dat eerste rustige uurtje!

Als we één iets zouden veranderen aan ons bezoek, dan zouden we nog een tweede nacht in Aguas Calientes doorgebracht hebben. Doordat we ’s ochtends al om 4:30 op de bus stonden te wachten waren we achteraf helemaal uitgeput. Helaas hadden we dus geen hotelkamer meer en moesten we noodgedwongen wachten tot we de trein naar Cusco konden nemen. Een middagdutje klonk alvast niet slecht!

Op zoek naar goeie restaurantjes in Aguas Calientes? Palate Bistro Machupicchu en INKA TAMBO restaurant vonden we heel erg lekker en de prijzen waren meer dan redelijk voor dit duurdere dorpje.

Kies je route op voorhand

Er zijn vijf verschillende circuits waaruit je kan kiezen en het is heel belangrijk dat je vooraf weet wat je wil zien! Ook binnen de circuits moet je helaas soms kiezen. Zo mag je bijvoorbeeld niet zowel the Guard House (hét bekende fotopunt) als the Sun Gate en the Inca Bridge zien. Dat wisten wij niet op voorhand en vonden dat enorm teleurstellend. Wil je beide plekken zien, dan moet je helaas twee toegangstickets kopen. Neem ook zeker je tijd bij het nemen van foto’s, want eenmaal je doorloopt mag je niet meer terugkeren. Dit voelde best wel wrang aan, en had toch even een impact op onze ervaring. Je komt hier waarschijnlijk maar één keer in je leven en dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien. Helaas zal je keuzes moeten maken! Wil je het meeste uit je bezoek halen, ga dan voor circuit 2 (het donkerblauwe circuit). De verschillende circuits vind je ook op de officiële website onder ‘info’.

Vergeet je paspoort niet (+ stempel)

Je moet verplicht je paspoort bij hebben om zowel de trein te nemen, je busticket te kopen als om Machu Picchu binnen te mogen. Vergeet deze dus zéker niet in je hotel in Cusco! Je kan by the way achteraf een stempel in je paspoort laten zetten die je bezoek aan Machu Picchu vereeuwigt. Je vind de stempel buiten aan het Ministerie van Cultuur in Aguas Calientes. Let wel op, eigenlijk is zo’n stempel in je paspoort niet legaal. Hoewel de meeste reizigers geen problemen ondervinden hoorden we wel wat verhalen over moeilijkheden in landen als Brunei, Finland en Noord-Korea. Omdat ons paspoort nog maar een jaar geldig was besloten we om de stempel toch te laten zetten. Je komt hier natuurlijk maar één keer!

Neem insectenspray mee

Neem zéker insectenspray mee! Wij waren na ons bezoek aan Aguas Calientes bedolven onder de beten en hoewel er geen consensus is over het soort beestjes die de bultjes veroorzaken, is het wel een heel gekend probleem in de regio. De bultjes jeukten en brandden nog dagen na ons bezoek, iets wat je zeker wil vermijden!

Machu Picchu werd verkozen tot één van de zeven moderne wereldwonderen, en dat is helemaal terecht! Het ooit verloren gewaande Inca bouwwerk is ronduit indrukwekkend, maar wat pas echt geniaal is, is hun talent voor het kiezen van de meest fabelachtige locaties. Of je hier nu naartoe hiket via jungle en bergen of de treinrit door de Sacred Valley neemt, de omgeving zal je van je sokken blazen. Machu Picchu is sinds het nieuwe millennium uitermate toeristisch, maar het mag desondanks absoluut niet ontbreken tijdens je reis door Peru. Al was het maar voor de obligate foto’s die je sowieso zal willen Incaderen!

Huaraz: een mountain paradise voor hikers!

Huaraz: een mountain paradise voor hikers!

De ideale reisroute voor een reis door Peru.

De ideale reisroute voor een reis door Peru.

Reiskosten: wat kost een reis door Peru?

Reiskosten: wat kost een reis door Peru?

8 dingen die je moet weten voor je naar Peru reist.

8 dingen die je moet weten voor je naar Peru reist.

Panorama Trek naar Laguna 69: een mind blowing hike.

Panorama Trek naar Laguna 69: een mind blowing hike.

Arequipa: 6x doen in de leukste stad van Peru.

Arequipa: 6x doen in de leukste stad van Peru.

Zelfstandig de Colca Canyon bezoeken: hike naar de Llahuar Lodge.

Zelfstandig de Colca Canyon bezoeken: hike naar de Llahuar Lodge.

Sacred Valley Peru: wat mag je zeker niet missen?

Sacred Valley Peru: wat mag je zeker niet missen?

Wat je zeker niet mag missen in en rond Cusco.

Wat je zeker niet mag missen in en rond Cusco.

7 Lagunas: een van de mooiste hikes in Peru.

7 Lagunas: een van de mooiste hikes in Peru.

Een complete gids voor een bezoek aan Rainbow Mountain.

Een complete gids voor een bezoek aan Rainbow Mountain.

Geef een reactie