Panorama Trek naar Laguna 69: een mind blowing hike.

Na een hobbelige rit in het holst van de nacht openen we met veel moeite onze ogen. Het eerste zonlicht verjaagt de duisternis en toont ons elke seconde iets meer van het schitterende decor waarin we geparkeerd staan. Het lijkt wel alsof we omsingeld worden door tientallen kolossale picture perfect bergtoppen. Als dit is hoe het paradijs eruit ziet, dan mag je voor ons direct een heenticketje boeken! We krijgen nog snel een lekker ontbijtje voorgeschoteld en warmen ons op met verse cocathee, want de temperatuur zakt hier onder nul. Tijdens het wandelen vliegen de laagjes gelukkig al snel één voor één af en voor we het weten hiken we in onze t-shirt in het mooiste landschap dat je je kan voorstellen. De Panorama Trek naar Laguna 69 is volgens ons een must tijdens je reis door Peru!

De Panorama Trek in een notendop

Afstand

15 kilometer

Hoogtemeters

470 meter stijgen, 1225 meter dalen (max. 4625 m)

Duur

7 uur (met pauzes)

Moeilijkheidsgraad

Moeilijk*

Startpunt

Dagtrip uit Huaraz

Prijs

€57,5 per persoon

*We labelen deze hike enkel als ‘moeilijk’ vanwege de hoogte. Voor wie al goed geacclimatiseerd is zal de hike waarschijnlijk als gemiddeld aanvoelen.

De start van de hike

Je start de wandeling vanuit Huaraz, een opkomende bestemming onder natuurliefhebbers. Wie de Panorama Trek wil maken moet vroeg uit de veren, want je wordt al rond 2 uur ‘s nachts opgehaald aan je hotel. Vervolgens rijd je zo’n 3,5 uur (grotendeels over een ongeasfalteerd pad) tot aan het startpunt van de wandeling, waar het vroege opstaan beloond wordt met een spectaculaire zonsopgang tussen enkele van Peru’s hoogste bergtoppen. Nevado Huascarán, Chopicalqui, Huandoy, Pisco en Chacraraju zijn stuk voor stuk juweeltjes van meer dan 6000 meter hoog die liggen te fonkelen in de ochtendzon. Een indrukwekkend zicht dat je by the way enkel tijdens deze wandeling te zien krijgt, want de andere tours rijden niet tot op deze hoogte. Na zonsopkomst geniet je van een heerlijk ontbijtje in de minivan, want buiten is het nog ijzig koud. Handschoenen, een muts en sjaal zijn zeker geen overbodige luxe. Wanneer iedereen er klaar voor is begin je aan de pittige wandeling.

De hike naar Laguna 69

De start van de wandeling is direct al klimmen, maar na 30 minuten (1km/50 hoogtemeters) bereik je reeds een eerste viewpoint. Daarna volgt een flink stuk afdalen (2km/450 daalmeters) tot aan Laguna YanaPaccha en kan je vooral genieten van de fenomenale uitzichten over het landschap. Wat een plek!

Na een korte pauze aan het meer is het opnieuw tijd voor wat klimwerk. Je stijgt zo’n 420 meter op een afstand van 4 kilometer en hoewel dat niet zo extreem klinkt, is dat op deze hoogte best wel stevig. De opluchting is dan ook groot wanneer we halverwege even kunnen bekomen tijdens een relatief vlak stuk. Je loopt er door een prachtige vallei met tientallen koeien en een riviertje waar je met een filter je drinkfles kan bijvullen. De laatste klim tot aan het meer is op de tanden bijten en even lijkt er geen eind aan te komen. Gelukkig wordt een geweldige plek in de natuur altijd nog een tikkeltje mooier wanneer je er flink voor hebt moeten afzien!

Het leukste voordeel aan de Panorama Trek is dat je door de vroege start normaal gezien als eerste Laguna 69 bereikt. Daardoor kan je in alle rust van de plek genieten. Het felblauwe water vormt een prachtig contrast met de steile grijze bergflanken. De met een dik pak sneeuw bedekte bergtop die zich achter het meer bevindt tart elke verbeelding en het smeltende gletsjerwater dat via een waterval de lagune inloopt maakt het plaatje helemaal af. Ja, we hebben al op minder mooie plekken geluncht! Wie wil kan in 20 minuutjes nog 55 meter stijgen tot aan een extra uitkijkpunt over het meer en de echte durvers kunnen een plonsje wagen in het verfrissende (dat mag je heel letterlijk nemen) water. Na een klein uurtje komen de eerste andere bezoekers toe en voor je het weet lopen wandelaars in een file naar boven.

Na een deugddoende lunch en rustpauze is het tijd om de terugweg in te zetten. De eerste helft van de afdaling loop je via hetzelfde pad terug waarna je ongeveer halverwege een andere afslag neemt naar het pad dat de andere dagjestoeristen nemen. Hoewel je de volledige afstand afdaalt is het toch best lastig, wandelstokken zijn zeker welgekomen. Moe maar voldaan bereik je na zeven fantastische uren opnieuw het busje, waarna je na 2,5 uur alweer in Huaraz staat. Ons bed voelde nog nooit zo zacht!

Handig om te weten

De Panorama Trek boeken

De Panorama Trek kan je momenteel enkel boeken bij Akilpo in Huaraz. Wij vonden de organisatie top en zowel het ontbijt als de lunch waren helemaal in orde! De tour kost je 195 soles per persoon (€50) en daarbovenop betaal je ook nog 30 soles (€7,5) voor de toegang tot het nationaal park Huascarán. Laat hen vooraf wel even weten dat je geïnteresseerd bent (je gaat best even langs), want de tour gaat enkel door wanneer er minstens 6 personen zijn ingeschreven. We raden aan om meteen even bij hen langs te gaan wanneer je toekomt in Huaraz en vooral heel flexibel te zijn in je data. De tour gaat namelijk niet zomaar elke dag door, dus plan je tijd in Huaraz niet al te strikt.

Je kan ook kiezen voor de populairdere ‘standaard’ tour naar Laguna 69. De tour kost je ongeveer €15 tot €20 en hierbij is enkel het vervoer inbegrepen. Je start en eindigt in hetzelfde punt en je moet wel wat meer hoogtemeters doen. Al vertrekken deze tours meestal pas rond 5 uur ‘s ochtends, waardoor je iets uitgeruster aan de wandeling begint. Deze tours zijn dagelijks beschikbaar en kan je meestal gewoon via je verblijfplaats regelen.

Hoogteziekte

Laguna 69 ligt op 4600 meter hoogte, waardoor het heel belangrijk is dat je goed geacclimatiseerd bent voordat je deze hike aanvangt. Het kan verstandig zijn om eerst een gemakkelijkere daghike te ondernemen, zoals die naar Laguna Paron (4200 meter). Daarnaast gebruik je je eerste dag in Huaraz (3100) best ook om gewoon even te rusten en aan de hoogte te wennen.

Het kan ook handig zijn om cocabladeren en -snoepjes mee te nemen op deze dagtocht. Die koop je gewoon in Cusco, Lima of Huaraz. De cocabladeren rol je op, waarna je ze in je mond stopt en er even lichtjes op kauwt tot ze een propje vormen. Vervolgens steek je de prop tussen je kaak en je tanden, waarbij de stoffen langzaam worden opgenomen via je tandvlees. Een beetje zoals tabak pruimen schijnt het, al spreken we hier niet uit ervaring! De smaak is helaas niet zo heel erg lekker maar het schijnt te werken, alle locals lopen hier alvast rond met een bolle kaak!

Wat moet je zeker meenemen?

 • 30 soles per persoon voor de toegang tot het nationaal park Huascarán
 • goede wandelschoenen
 • wandelstokken
 • genoeg water (twee liter per persoon, eventueel waterfilter)
 • snacks
 • muts, handschoenen, sjaal/buff
 • veel laagjes!
 • camera
 • zonnebril
 • zonnecrème
 • regenjas

De Panorama Trek is een geweldige dagtocht voor wie van bergen en spectaculaire natuur houdt. De uitzichten zijn fenomenaal en Laguna 69 is een streling voor het oog. Maar geen paniek indien het niet lukt om deze hike georganiseerd te krijgen. Huaraz is de ideale uitvalsbasis voor talloze indrukwekkende wandeltochten en die lijken ons stuk voor stuk fantastisch om te doen!

Huaraz: een mountain paradise voor hikers!

Huaraz: een mountain paradise voor hikers!

De ideale reisroute voor een reis door Peru.

De ideale reisroute voor een reis door Peru.

Reiskosten: wat kost een reis door Peru?

Reiskosten: wat kost een reis door Peru?

8 dingen die je moet weten voor je naar Peru reist.

8 dingen die je moet weten voor je naar Peru reist.

Arequipa: 6x doen in de leukste stad van Peru.

Arequipa: 6x doen in de leukste stad van Peru.

Zelfstandig de Colca Canyon bezoeken: hike naar de Llahuar Lodge.

Zelfstandig de Colca Canyon bezoeken: hike naar de Llahuar Lodge.

Sacred Valley Peru: wat mag je zeker niet missen?

Sacred Valley Peru: wat mag je zeker niet missen?

Wat je zeker niet mag missen in en rond Cusco.

Wat je zeker niet mag missen in en rond Cusco.

7 Lagunas: een van de mooiste hikes in Peru.

7 Lagunas: een van de mooiste hikes in Peru.

Machu Picchu: de ultieme reisgids voor een magisch bezoek.

Machu Picchu: de ultieme reisgids voor een magisch bezoek.

Een complete gids voor een bezoek aan Rainbow Mountain.

Een complete gids voor een bezoek aan Rainbow Mountain.

Geef een reactie