Sacred Valley Peru: wat mag je zeker niet missen?

Vanuit Pisac, vlakbij Cusco, tot helemaal aan Machu Picchu loopt een honderd kilometer lange groene vallei, de ‘Valle Sagrado de los Incas’. De Urubamba rivier kerfde zich hier een weg door het Andes gebergte, wat resulteerde in een vruchtbare bodem voor het ontbloeien van de Inca-cultuur. De Sacred Valley is één van de bekendste bezienswaardigheden tijdens een reis doorheen Peru en omvat verschillende indrukwekkende Inca-ruïnes en authentieke dorpjes. Om alles op onderstaand lijstje te kunnen afvinken heb je minstens drie dagen nodig, maar er valt nog zoveel meer te beleven vanuit Cusco dat we aanraden om er minstens een week te spenderen!

Hoe bezoek je de Sacred Valley?

Ruim genomen loopt de Sacred Valley van Cusco tot Machu Picchu. De indrukwekkende ruïne van Sacsayhuaman kan je te voet vanuit Cusco bezoeken, en een bezoek aan Machu Picchu staat ook op zichzelf. Alle andere bezienswaardigheden in de vallei kan je ofwel in één dag bezoeken met een dagtour vanuit Cusco, of ze allemaal zelfstandig bezoeken met het openbaar vervoer. De verschillende sites zijn niet allemaal even vlot bereikbaar dus wie deze route zelfstandig wil afleggen rekent best op twee à drie dagen. Zelf kozen we voor de dagtour aangezien we nog maar één dag te spenderen hadden, bovendien vonden we dit ook de voordeligste optie doordat je lunch inbegrepen is.

Boleto Turistico

Om de Sacred Valley te bezoeken heb je een toegangsticket nodig. Er zijn verschillende opties, waardoor een bezoek aan de Sacred Valley verwarrend kan zijn. De ‘Boleto Turistico’ is het meest uitgebreide ticket en geeft je toegang tot bijna alle archeologische sites en musea. Dit kaartje is 10 dagen geldig vanaf je eerste bezoek en geeft je toegang tot 16 verschillende plekken:

 • Sacsayhuaman
 • Q’enqo
 • Puka Pukara
 • Tambomachay
 • Pisaq
 • Ollantaytambo
 • Moray
 • Chinchero 
 • Tipon
 • Pikillaqta
 • Monumento a Pachacuteq
 • Centro Qosqo de Arte Nativo
 • Museo de Sitio Qorikancha
 • Museo de Arte Popular
 • Museo de Arte Contemporaneo
 • Museo Historico Regional

Het toeristenticket kost je 130 soles (€32,50) of 70 soles (€17,5) als student.

Je kan er ook voor kiezen om een gedeeltelijke kaart aan te kopen, hierbij heb je keuze tussen drie opties:

 • Ticket 1: Sacsayhuaman, Qenqo, Puka Pukara en Tambomachay.
 • Ticket 2: Museo de Arte Popular, Museo de Sitio del Qoricancha, Museo Histórico Regional, Museo de Arte Contemporáneo, Monumento a Pachacuteq Centro Qosqo de Arte Nativo, Pikillacta en Tipon.
 • Ticket 3: Pisac, Ollantaytambo, Chinchero en Moray.

In dit geval kost een ticket je 70 soles (€17,5). Let wel, het ticket is ook minder lang geldig. 

Je koopt zo’n Boleto Turistico aan het kantoor van COSITUC aan de Avenida del Sol 103. Het kantoor is geopend van 8 uur tot 18 uur, maar je kan het ticket ook aan de ingang van zo goed als elke inbegrepen locatie aankopen. Zorg in dat geval wel dat je voldoende cash op zak hebt.

Voor Machu Picchu, Huayna Picchu en de Maras Salt Mines moet je helaas nog een apart ticket kopen. Machu Picchu is enorm populair, dus koop je ticket hiervoor zeker enkele maanden op voorhand. Anders loop je het risico dat de tickets volledig uitverkocht zijn. Je leest hier alle info voor een bezoek aan Machu Picchu

Niet te missen stops

Sacsayhuaman

Sacsayhuaman (door toeristen ook wel ‘Sexy Woman’ genoemd) ligt op wandelafstand van het centrum van Cusco en is de perfecte activiteit om je dag leuk mee af te sluiten. De site ligt op een berg waardoor je er wel eventjes voor moet klimmen, maar wie niet goed te been is kan er gelukkig ook met een taxi naartoe. Wandel tijdens zonsondergang ook nog snel even tot aan de Christo Blanco voor een prachtig zicht op de stad!

Chinchero

Wie kiest voor de groepstour maakt in Chinchero niet één, maar twee stops. Eerst en vooral bezoek je er een ambachtelijke weverij waar je leert hoe de stoffen gekleurd en geweven worden. Best wel interessant om te zien en bovendien ook de perfecte kans om een souvenirtje te kopen. Vervolgens bezoek je de oude Inca-ruïnes en hoewel dat zeker en vast prachtig is, waren wij vooral onder de indruk van het zicht op de bergen! Als er één iets is waar de Inca’s absoluut de nummer één in zijn, dan is het wel het kiezen van de meest adembenemende bouwlocaties!

Maras Salt Mine

Goed verborgen in een diepe kloof vind je een landschap van ontelbare witte terrassen, beter bekend als de Maras Salt Mines. Hier wordt het zout nog steeds volgens eeuwenoude traditie met de hand gewonnen, spectaculair om te zien! Vanuit de flanken van de berg borrelt een zoutwaterbron naar boven die via de vele zoutbaden wordt omgeleid, waarna de overvloedige zon en wind het water laat verdampen en het kostbare zout achterlaat. Tenslotte wordt het zout door de dorpelingen van Maras met de hand uitgeschept en ingepakt. Een bezoek aan de zoutmijnen kost je 10 soles (€2,5) per persoon.

Moray

Op een boogscheut van de zoutterrassen vind je Moray. De cirkelvormige terrassen, ook wel ‘The Laboratory’ genoemd, werden zo ontworpen dat je er verschillende hoeveelheden lichtinval en temperaturen krijgt op de verschillende niveau’s. Hierdoor konden de inca’s experimenteren met heel wat soorten gewassen, trouwens één van de redenen waarom Peru tegenwoordig meer dan 3000 soorten aardappelen kent!

Ollantaytambo

Persoonlijk vonden we Ollantaytambo de indrukwekkendste site tijdens onze tour! Dit is de verste plek in de Sacred Valley die je met de wagen kan bereiken. Om verder naar Machu Picchu te reizen dien je hier ofwel de trein of één van de vele wandelroutes te nemen. Ollantaytambo op zijn beurt is een klein dorpje waar je één van de best bewaarde Inca-ruïnes kan terugvinden, een ronduit indrukwekkende plek! Opnieuw kozen de Inca’s een schitterende locatie, de restanten van de stad klimmen terras per terras omhoog tegen een steile bergflank en bovenaan krijg je vanuit de tempel voor zonnegod Inti een prachtig zicht op de vallei!

Pisac

Pisac (ook wel Pisaq) is een dorpje in de Sacred Valley dat vooral bekend staat om haar traditionele markt waar je terechtkan voor lokale gerechten en souvenirs. Het hoogtepunt van je bezoek aan Pisac zijn echter de indrukwekkende Inca-ruïnes! Hier lopen de tientallen terrassen recht de dieperik in, het prachtige zicht op de bergen krijg je er wederom gratis en voor niets bij. Wie de Sacred Valley niet met een tour bezoekt kan de ruïnes vanuit de stad bezoeken door er naartoe te wandelen (reken op zo’n 3 uur) of kan er met de taxi heen.

Machu Picchu

Last, but definitely not least: Machu Picchu! Waarschijnlijk dé reden waarom je naar Cusco of zelfs Peru reist. Deze oude Inca-stad werd gebouwd in de 15de eeuw en werd pas in 1911 ‘herontdekt’ door ontdekkingsreiziger Hiram Bingham, nadat een lokale boer hem vertelde over oude ruïnes op de top van een nabijgelegen berg. Machu Picchu, hét symbool van het gigantische Incarijk, werd in 1983 aangewezen als UNESCO-werelderfgoed. Daarnaast werd het in 2008 uitgeroepen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Vandaag de dag trekt Machu Picchu maar liefst 1,8 miljoen bezoekers per jaar, de oude ruïnes bezoeken vergt dus wat voorbereidingswerk. Er zijn namelijk heel wat manieren om deze magische plek te bezoeken. Wij somden alle informatie voor jullie op voor een geslaagd bezoek aan Machu Picchu.

Hoewel we zelf helemaal geen fans zijn van groepstours waren we achteraf gezien best wel blij. Het is vrijwel onmogelijk om op eigen houtje zo goed als alles in de Sacred Valley op één dag te bezoeken. Weliswaar een lange dag, maar wel ééntje waarop je verschillende keren van je sokken geblazen wordt! Zowel door de gigantische Inca-bouwwerken als door de schitterende backdrops waarin ze zich bevinden. De ideale aanloop voor je bezoek aan Machu Picchu!

Huaraz: een mountain paradise voor hikers!

Huaraz: een mountain paradise voor hikers!

De ideale reisroute voor een reis door Peru.

De ideale reisroute voor een reis door Peru.

Reiskosten: wat kost een reis door Peru?

Reiskosten: wat kost een reis door Peru?

8 dingen die je moet weten voor je naar Peru reist.

8 dingen die je moet weten voor je naar Peru reist.

Panorama Trek naar Laguna 69: een mind blowing hike.

Panorama Trek naar Laguna 69: een mind blowing hike.

Arequipa: 6x doen in de leukste stad van Peru.

Arequipa: 6x doen in de leukste stad van Peru.

Zelfstandig de Colca Canyon bezoeken: hike naar de Llahuar Lodge.

Zelfstandig de Colca Canyon bezoeken: hike naar de Llahuar Lodge.

Wat je zeker niet mag missen in en rond Cusco.

Wat je zeker niet mag missen in en rond Cusco.

7 Lagunas: een van de mooiste hikes in Peru.

7 Lagunas: een van de mooiste hikes in Peru.

Machu Picchu: de ultieme reisgids voor een magisch bezoek.

Machu Picchu: de ultieme reisgids voor een magisch bezoek.

Een complete gids voor een bezoek aan Rainbow Mountain.

Een complete gids voor een bezoek aan Rainbow Mountain.

Geef een reactie