Een complete gids voor een bezoek aan Rainbow Mountain.

De bekende Rainbow Mountain moet wel één van de meest gefotografeerde plekken in Peru zijn. Je vindt de berg op 140 kilometer van Cusco en hij ligt op maar liefst 5000 meter hoogte! Rainbow Mountain heeft zijn mooie kleuren te danken aan de verschillende mineralen die in de grond zitten. Tot een aantal jaar geleden lag de plek nog volledig bedekt onder een laag sneeuw en moest je 6 dagen hiken om er te komen. Door de opwarming van de aarde is Rainbow Mountain nu zo goed als altijd zichtbaar en kan je de berg als daguitstap vanuit Cusco bezoeken. De berg is enorm populair waardoor we even twijfelden om deze daguitstap te maken, maar hieronder leggen we je uit waarom je absolúút naar Rainbow Mountain moet!

Rainbow Mountain in een notendop

Afstand

8 kilometer (incl. Red Valley)

Hoogtemeters

440 meter

Duur

4,5 uur

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld

Startpunt

dagtrip vanuit Cusco

Prijs

vanaf €27,5

Vinicunca of Palccoyo Mountain?

Rainbow Mountain (Vinicunca) is nog maar zichtbaar sinds 2015 en in 2018 werd ook Palccoyo Mountain ontdekt. Deze berg ligt iets lager dan Vinicunca, waardoor de kans op hoogteziekte een klein beetje kleiner is. Daarnaast is de wandeling iets korter, al moet je wel wat langer in de taxi zitten. Ook hier vind je de mooie kleuren en is het landschap waanzinnig mooi. Welke berg je ook kiest, je zal sowieso beloond worden met fantastische uitzichten. We zetten hieronder de verschillen voor jullie op een rijtje:

Vinicunca
Afstand7 kilometer (excl. red valley)
Hoogte5036 meter
Hoogtemeters440 meter
Taxirit3 uur
Wandeltijd (one way)1,5 – 2 uur
Aantal gekleurde bergen1
Toegangsgeld20 soles
TerugwegTerugweg mogelijk via Red Valley (+ 20 soles)
Palccoyo
Afstand5 kilometer
Hoogte4850 meter
Hoogtemeters165 meter
Taxirit3,5 uur
Wandeltijd (one way)45 minuten (+ 40 minuten naar extra uitkijkpunt)
Aantal gekleurde bergen3
ToegangsgeldWe konden hier geen correcte informatie over terugvinden. Wie de hike onlangs maakte mag ons zeker het juiste bedrag doorgeven.
TerugwegTerugweg via dezelfde route

Wij kozen zelf voor Vinicunca en onderstaande informatie heeft dan ook betrekking op deze optie. Al zouden we met plezier beide daguitstappen gemaakt hebben indien we daar de tijd voor hadden!

Hoe bezoek je Rainbow Mountain?

Er zijn drie manieren om de Rainbow Mountain te bezoeken. Je kan een tour boeken, zelfstandig met de taxi gaan of zelfstandig via het openbaar vervoer reizen.

Met een tour

Dit is de populairste optie onder toeristen. Een tour is over het algemeen vaak voordeliger dan een taxi, want meestal zit je ontbijt en lunch ook inbegrepen. Dit is de beste optie voor wie zonder nadenken de daghike wil maken of voor wie het toch iets te spannend vindt om op z’n eentje op zo’n hoogte te wandelen. Er zijn letterlijk tientallen bedrijfjes waarbij je kan boeken. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet vonden we deze tour met goeie recensies. Wie liever een privé tour boekt, kan dan weer hier terecht. Een dagtour naar Rainbow Mountain ziet er als volgt uit:

 • Je wordt tussen 4u en 5u ‘s ochtends aan je hotel opgepikt
 • Je rijdt twee uur in de richting van Rainbow Mountain
 • Je maakt een tussenstop van 30 à 45 minuten om te ontbijten
 • Je rijdt de overige 1,5 uur tot aan de parking van Rainbow Mountain
 • Je wandelt in 1,5 à 2 uur tot de top
 • Je krijgt 10 à 20 minuten om van het uitzicht te genieten
 • Je wandelt in zo’n uurtje terug tot aan de bus
 • Je rijdt 1,5 uur in de richting van Cusco
 • Je maakt een tussenstop om te lunchen
 • Je rijdt de overige twee uur tot aan Cusco en wordt afgezet aan Plaza de Armas

Met een taxi

Deze optie geeft je de meeste vrijheid en je hoeft Rainbow Mountain slechts met een handjevol mensen te delen. Een taxi kostte ons 300 soles (€75) en via een facebookgroep voor reizigers in Peru vonden we twee enthousiaste noorderburen die de kosten met ons wilden delen waardoor we slechts €18,75 per persoon betaalden. Niet slecht voor een taxirit van 6 uur! Een groot voordeel is ook dat je een pak langer kan slapen en zo uitgerust aan de hike kan beginnen. Wij vertrokken rond 8u30 vanuit Cusco en vonden dat ideaal. Eenmaal aangekomen liepen de tours alweer bergafwaarts waardoor we, eenmaal boven, het zicht amper hoefden te delen. Wie heel goed kan onderhandelen kan de prijs waarschijnlijk zelfs doen zakken tot 250 soles. Wij boekten een taxi bij dit bedrijf en stuurden hen gewoon een berichtje via Whatsapp.  

Met het openbaar vervoer

Dit is zonder twijfel de goedkoopste optie, maar het is wel een hoop gedoe. Neem in Cusco een ‘collectivo’ (~minibusje, 8 soles one way) vanaf Avenida Tomasa Tito Condemayla (op Maps.me staat de bushalte aangegeven met ‘busses to Tinke, Ccatcca, Ocongate’). Je neemt de collectivo richting Ocongate en laat de chauffeur weten dat je wil afstappen aan Checacupe. De colectivo zal je afzetten aan de hoofdweg waar je verschillende taxi’s zal zien. Een taxi naar Vinicunca kost je tussen de 100 en 120 soles voor een retour. De taxi chauffeur zal dan aan de start van de wandeling op je wachten. Vraag nadien of hij je opnieuw aan de bushalte wil afzetten. 

Lees ook: Wat je zeker niet mag missen in Cusco.

Wat kost een bezoek aan Rainbow Mountain?

Wij bezochten Rainbow Mountain zelfstandig met de taxi en hoewel dat iets duurder is dan met een groepstour vonden we het zalig om niet middenin een kudde andere toeristen te moeten wandelen. Toen we Rainbow Mountain verlieten waren we zelfs zo goed als alleen in dit onwaarschijnlijke landschap. Een taxi naar rainbow mountain kost je 300 soles (€75) voor 1 tot 4 personen. Via een facebookgroep vonden we twee Nederlandse medereizigers waardoor we de kosten door vier konden delen. Hartstikke handig!

Onderweg moet je 5 soles per persoon betalen, een soort van tol voor de baan tot aan Rainbow Mountain, en vervolgens nog eens 20 soles per persoon om de hike te mogen starten. Wie de terugweg via de Red Valley wil afleggen moet aan het begin van de detour nog eens 10 soles neertellen. Wil je eenmaal boven van het uitzicht genieten dan betaal je nog eens 10 soles per persoon. Dit vonden wij echt belachelijk en we hebben dit dan ook geweigerd. We snappen heel goed dat de lokale bevolking iets mag verdienen aan deze populaire plek, maar het voelt een beetje wrang aan om elke 100 meter weer opgewacht te worden door twee locals die geld verwachten. Daarnaast is het uitzicht dat je reeds voor je hebt al ongelooflijk mooi! Helemaal boven, net voor het uitzichtpunt, maakten we dus rechtsomkeer en daalden verder af tot aan de taxi.

In totaal kostte onze daguitstap naar Rainbow Mountain dus 110 soles (€27,5) per persoon. Daar moet je dan natuurlijk ook nog de kosten voor je ontbijt en lunch bijrekenen, wat bij ons slechts €2,25 per persoon was.

De hike naar Rainbow Mountain

Hoewel Rainbow Mountain zeker uniek is om te zien, vonden wij vooral het omliggende landschap spectaculair! Je wordt de volledige wandeling verwend met de meest fantastische uitzichten en je vergeet al snel hoe lastig de hike kan zijn. De meeste reizigers doen er gemiddeld zo’n 1,5 à 2 uur over om Rainbow Mountain te bereiken, wie vervolgens via dezelfde weg terug keert rekent best op een uurtje. Het is natuurlijk veel leuker om via een andere weg terug te keren en we raden dan ook aan om via de Red Valley (Valle Roja) terug naar de taxi te wandelen. Zelfs wie niet betaalt voor het uiteindelijke uitzichtpunt wordt beloond met geweldige views. Uiteindelijk kostte de volledige wandeling ons 4,5 uur, inclusief pauzes en heel wat fotostops.

De eerste helft van de hike is relatief vlak, de laatste 15 minuten zijn dan weer enorm pittig. Over het algemeen is de wandeling niet zo intensief, maar de hoogte maakt het helaas best wel zwaar. Neem dus zeker cocabladeren en -snoepjes mee! We lazen online dat het tot 46 dagen kan duren vooraleer je volledig geacclimatiseerd bent en je dus totaal geen last meer ondervindt bij het ademen op grote hoogte. Geen zorgen dus, het is niet meer dan normaal dat je hier een pak sneller buiten adem bent.

Ook handig: zowel aan het begin- als het eindpunt van de wandeling is een toilet te vinden.

Tips voor een geslaagd bezoek

Hoe vermijd je de drukte?

Hoewel het prijsverschil tussen een tour en een taxi bijna nihil is, raden we toch aan om Rainbow Mountain op eigen houtje te bezoeken. Door Instagram werd deze plek namelijk ontzettend populair. Daarbovenop vertrekken zowat alle tours om 4 uur dus is het er in de voormiddag dan ook over de koppen lopen. Niet echt wat we verwachten van een prachtige ontspannende hike door de bergen.

Wie rond 8u30 à 9u vanuit Cusco vertrekt komt rond 12u aan bij de start van de hike en rond 13u zijn zowat alle tours verdwenen. Dit wil dus zeggen dat je, eenmaal aan de top, de plek met slechts enkele andere reizigers hoeft te delen.

Check de weersvoorspelling

Een belangrijke tip is om de weersvoorspelling de dag voordien even te checken. Natuurlijk is het weer in de bergen altijd een beetje onvoorspelbaar, maar bij 100% kans op regen is het nogal jammer om een halve dag in een taxi te reizen voor niets. De kleuren van de berg zijn namelijk heel wat minder zichtbaar wanneer het bewolkt is, waardoor je online soms leest dat de foto’s van deze berg gephotoshopt zijn. Dit is zeker niet waar! Wij vonden de kleuren zelfs feller dan we vooraf hadden gedacht. Je moet gewoon een beetje geluk hebben en hopen op zonneschijn. De beste periode om Rainbow Mountain te bezoeken is tijdens het droogseizoen tussen mei en september.

Een belangrijke tip is om veel laagjes te dragen! De wind kan soms genadeloos koud aanvoelen, maar eenmaal de zon schijnt krijg je het flink warm. Ook zonnecrème en een hoofddeksel zijn essentieel, want op zo’n hoogte ga je al heel snel verbranden.

Vermijd hoogteziekte

Je wandelt tijdens deze hike tot op 5036 meter hoogte. Dat is niet niks, het is dan ook cruciaal dat je de tijd neemt om te acclimatiseren. Hiken tot aan Rainbow Mountain de dag nadat je in Cusco arriveert is dus niet zo wijs. Reken op z’n minst op 2 à 3 dagen om te wennen aan de hoogte in Cusco en maak bij voorkeur al een wandeling die wat lager ligt, zoals de ‘Sacred Valley’-tour of de ‘7 lagunas’-hike.

Zelf hiketen we naar Rainbow Mountain nadat we al drie dagen in Cusco verbleven en we een daguitstap naar de Sacred Valley maakten. Hierdoor hadden we gelukkig zo goed als geen last van de hoogte! Doe het wel rustig aan en neem voor de zekerheid cocabladeren en -snoepjes mee. Deze kan je gewoon kopen op de San Pedro Market en kosten helemaal niet veel! De cocabladeren rol je op, waarna je ze in je mond stopt en er even lichtjes op kauwt tot ze een propje vormen. Vervolgens steek je de prop tussen je kaak en je tanden, waarbij de stoffen langzaam worden opgenomen via je tandvlees. Een beetje zoals tabak pruimen schijnt het, al spreken we hier niet uit ervaring! De smaak is helaas niet zo heel erg lekker maar het schijnt te werken, alle locals lopen hier alvast rond met een bolle kaak!

Gek weetje: je kan na het innemen van coca thee of coca bladeren tot 20 uur positief testen op een cocaïnetest.

Wat moet je zeker meenemen?

 • 5 soles voor de heenreis
 • 20 soles toegangsgeld
 • 10 of 20 soles voor Red Valley
 • Coca snoepjes
 • Zonnecrème
 • Zonnebril
 • Hoofddeksel
 • Veel laagjes
 • Regenjas
 • Snacks
 • Lunch
 • Genoeg water (minstens 1 liter per persoon voor tijdens de wandeling, en eventueel ook een extra fles die je in de taxi kan laten liggen voor de terugrit)
 • Een camera!
 • Stevige wandelschoenen
 • Eventueel wandelstokken

Rainbow Mountain is zo alomtegenwoordig op Instagram dat we toch wat argwanend aan deze hike begonnen. Is het écht zo mooi? Gelukkig leert de ervaring ons dat het inderdaad zó mooi is, en Rainbow Mountain zelf blijkt bovendien maar een fractie van de schoonheid van deze plek in te nemen. Eenmaal je uitkijkt op oneindige landschappen met rondrennende alpaca’s en besneeuwde bergtoppen zal je maar al te goed begrijpen wat we bedoelen! Insta-worth it!

Huaraz: een mountain paradise voor hikers!

Huaraz: een mountain paradise voor hikers!

De ideale reisroute voor een reis door Peru.

De ideale reisroute voor een reis door Peru.

Reiskosten: wat kost een reis door Peru?

Reiskosten: wat kost een reis door Peru?

8 dingen die je moet weten voor je naar Peru reist.

8 dingen die je moet weten voor je naar Peru reist.

Panorama Trek naar Laguna 69: een mind blowing hike.

Panorama Trek naar Laguna 69: een mind blowing hike.

Arequipa: 6x doen in de leukste stad van Peru.

Arequipa: 6x doen in de leukste stad van Peru.

Zelfstandig de Colca Canyon bezoeken: hike naar de Llahuar Lodge.

Zelfstandig de Colca Canyon bezoeken: hike naar de Llahuar Lodge.

Sacred Valley Peru: wat mag je zeker niet missen?

Sacred Valley Peru: wat mag je zeker niet missen?

Wat je zeker niet mag missen in en rond Cusco.

Wat je zeker niet mag missen in en rond Cusco.

7 Lagunas: een van de mooiste hikes in Peru.

7 Lagunas: een van de mooiste hikes in Peru.

Machu Picchu: de ultieme reisgids voor een magisch bezoek.

Machu Picchu: de ultieme reisgids voor een magisch bezoek.

Geef een reactie