Alabama Hills Movie Road

Alabama Hills ontdekken in Californië.

Netjes weggestopt aan de voet van de Sierra Nevada vind je één van de meest unieke plekken in de states: Alabama Hills. Eenmaal ter plaatse dalen de desert vibes over je neer, terwijl je uitkijkt op de besneeuwde bergtoppen van de High Sierras. Alabama Hills is bekend als de backdrop in vele western films, maar er valt zoveel meer te doen in dit gebied dan bekende filmlocaties opzoeken! Van wildkamperen  tot wandelen en zelfs klimmen! Wij brachten één nacht door op deze plek en vertellen je wat je er zeker niet mag missen!

Waar kan je Alabama Hills vinden?

Alabama Hills ligt ten oosten van de Sierra Nevada en is perfect als tussenstop voor wie doorreist naar Death Valley vanuit Californië! Je vindt deze plek op 4 uur rijden van Yosemite, 5 uur rijden van Sequoia, 3 uur en 15 minuten rijden van Los Angeles, 4 uur en 45 minuten rijden van Las Vegas en 40 minuten rijden van Death Valley.

Wat valt er te doen?

Kamperen

Wie een camping zoekt met toiletten, picnictafels en fire grills kan terecht op de Tuttle Creek Campground ($8 per nacht, first come first served), Lone Pine Campground ($26 per nacht, reserveren)  of Portuguese Joe Campground ($14 per nacht, reserveren).

Het beste aan Alabama Hills is dat je er eigenlijk gewoon gratis mag wildkamperen! In 2021 zijn de regels (door onverantwoorde kampeerders) een beetje veranderd, maar gelukkig is wildkamperen nog steeds mogelijk. Op dit moment mag de westkant van Movie Road plus elk gebied dat gemarkeerd is met een ‘no camping’-bord enkel gebruikt worden als day use areas. Alles aan de oostkant van de weg, zonder ‘no camping’-bordje, is dus nog steeds wildkampeer-gebied. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar eenmaal je in Alabama Hills aankomt, zal het direct duidelijk zijn!

Enkele tips om respectvol een plekje te kiezen, zodat iedereen in de toekomst van deze plek kan blijven genieten: 

 • Kampeer in een gebied waar het toegestaan is om te wildkamperen (dispersed camping)
 • Kies een plekje waar het duidelijk is dat er al eerder mensen gekampeerd hebben (vrij van vegetatie en soms met een kampvuurtje) om je impact te minimaliseren.
 • Maak geen nieuwe kampeerplekjes en verplaats geen keien of rotsen om de sites groter te maken.

In de toekomst wordt het verplicht om een permit aan te vragen om in Alabama Hills te overnachten. De permit zal gratis blijven en is vooral bedoeld om mensen te wijzen op verantwoordelijk wildkamperen. Om volledig up to date te zijn met de nieuwste regels verwijzen we je door naar de officiële website van BLM.  

Er zijn sinds kort ook enkele toiletten te vinden in Alabama Hills. Je vindt er porta potti’s bij zowel de Mobius Arch trailhead en tegenover de Shark Fin-parking.

Je hebt geen telefonisch bereik in Alabama Hills. Al hadden we soms een ietsiepietsie signaal bij de mobiele toiletten, for what it’s worth.

Mobius Arch Loop

 • Afstand: 1 kilometer
 • Hoogtemeters: 13 meter
 • Duur: 20 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Mobius Arch is verreweg de meest populaire en gemakkelijkste arch om te bezoeken in Alabama Hills. Er is een vlakke grote parkeerplaats te vinden (met toiletten) vanwaar je de wandeling kan starten. De wandeling is slechts 1 kilometer lang en je rekent best op zo’n 20 minuutjes om de wandeling af te leggen (met meer dan genoeg tijd voor foto’s!). De wandeling is goed aangegeven en ongeveer halverwege de wandeling bereik je de prachtige Mobius Arch. Deze wandeling is een must do wanneer je in Alabama Hills bent!

Eye of Alabama Hills Arch

De Eye of Alabama Hills Arch is iets moeilijker om te vinden. Er is geen duidelijk gemarkeerd pad en ook niet echt een parking. Wij vonden een plekje aan de kant van de weg en gebruikten Alltrails om de arch terug te vinden. De wandeling ernaartoe is zeker niet lang, maar je moet wel enkele rotsen opklauteren. Bovendien kan je door de vele kleine steentjes bergop snel wegglijden, let dus goed op. Desondanks is het zeker de moeite, want het is één van de meest indrukwekkende uitzichten in de omgeving!

Nightmare Rock

Nightmare Rock, ook wel Miss Alabama genoemd, is een bizarre locatie aan het begin van Alabama Hills. Je kan de rots langs de weg zien liggen wanneer je Alabama Hills binnenrijdt vanaf Lone Pines. Waarom de rots zo geschilderd werd, weten weten we niet, maar af en toe krijgt ze een make over wanneer graffitispuiters er hun ding mee doen.

Filmlocaties zoeken

Alabama Hills is vooral gekend als draailocatie voor tal van Hollywood-films, tv-shows en commercials. Van klassiekers als Gunga Din en The Walking Hills tot The Lone Ranger en recentere films zoals Django Unchained, de Hills hebben het decor gevormd voor de verlaten canyons en ruige heuvels die je in deze films kan aanschouwen! Echte filmliefhebbers kunnen stoppen bij het Museum of Western Film History in Lone Pine. Hier kan je trouwens ook een brochure ophalen met informatie over enkele van de meer populaire filmlocaties, zodat je zelf op zoek kan gaan.

Het volledige gebied verkennen

Movie Road is een onverharde weg (begaanbaar zonder 4×4) die recht door Alabama Hills loopt en je weidse uitzichten biedt op de de Hills en de Sierra Nevada. Je kan de volledige route afrijden, al kan het er druk worden sinds Alabama Hills aan populariteit won op Instagram. Wie liever wat verder weg van de populaire baan rijdt, kan ook enkele van de andere onverharde wegen in Alabama Hills gaan verkennen. De meeste wegen zijn ongemarkeerd, maar wie de regio offline download vindt z’n weg altijd terug. Daarnaast is het ook vooral leuk om de auto te parkeren en in het wildeweg de omgeving te verkennen door tussen en op de rotsen te klauteren.

Stargazing

Met heel weinig lichtvervuiling is Alabama Hills een geweldige plek om sterren te kijken en een droomlocatie voor nachtfotografie! Bij een heldere hemel kan je het melkwegstelsel met het blote oog waarnemen en de rotsformaties zorgen voor een interessante achtergrond op je foto’s. Blijf na de zonsondergang dus nog even hangen en laat je ogen wennen aan het donker!

Mount Whitney

 • Afstand: 33,5 kilometer
 • Hoogtemeters: 2026 meter
 • Duur: 13 tot 20 uur
 • Moeilijkheidsgraad: heel moeilijk

Of je nu op zoek bent naar een eendaagse wandeluitdaging, een nachtelijke beklimming of de trektocht van je dromen: Mount Whitney beklimmen zal zeker een onvergetelijke ervaring worden. Technisch gezien ligt Mount Whitney in Sequoia National Park, maar om tot bij de trailhead van Mount Whitney te komen moet je langs Alabama Hills passeren! Mount Whitney is de hoogste piek in Californië én de volledige Lower 48. Het is dan ook verrassend dat je deze bergtop ‘gewoon’ kan opwandelen zonder technische klimgedeeltes. Helaas kunnen we deze hike nog niet van onze bucketlist schrappen, want je hebt een permit nodig om de klim te mogen maken. Alle informatie over het verkrijgen van de permit vind je hier.

Alabama Hills ligt wat afgezonderd van de typische zuidwestelijke route in de Verenigde Staten, maar wie vanuit Californië naar Las Vegas rijdt via Death Valley moet er zeker en vast een tussenstop maken! Waan je voor even een echte cowboy in de wild, wild west, yeeeeehaw!

Een minigids voor Lassen Volcanic National Park.

Een minigids voor Lassen Volcanic National Park.

Joshua Tree National Park: overnachten in de woestijn.

Joshua Tree National Park: overnachten in de woestijn.

De 9 mooiste hikes in Redwood National Park.

De 9 mooiste hikes in Redwood National Park.

De hike naar El Capitan, Eagle Peak & Upper Yosemite Falls: de ultieme uitdaging.

De hike naar El Capitan, Eagle Peak & Upper Yosemite Falls: de ultieme uitdaging.

De ultieme reisgids voor Yosemite National Park.

De ultieme reisgids voor Yosemite National Park.

Alles over Kings Canyon & Sequoia National Park.

Alles over Kings Canyon & Sequoia National Park.

Een gids voor Pinnacles National Park

Een gids voor Pinnacles National Park

Whitmore Hot Springs: het best bewaarde geheim van de VS.

Whitmore Hot Springs: het best bewaarde geheim van de VS.

Half Dome: een adembenemende beklimming.

Half Dome: een adembenemende beklimming.

Een mini-reisgids voor Death Valley National Park.

Een mini-reisgids voor Death Valley National Park.

Highway One: 12 plekjes waar je absoluut moet stoppen.

Highway One: 12 plekjes waar je absoluut moet stoppen.

De leukste plekjes in San Francisco.

De leukste plekjes in San Francisco.

Los Angeles: een weekend in Venice Beach.

Los Angeles: een weekend in Venice Beach.

Geef een reactie